hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Az audio-vizuális szinesztézia genetikai háttere

A szinesztézia olyan neurológiai állapot, amikor az egyik érzékszerven beérkező inger egy másik érzékelő rendszerben vált ki ingerületet, például valaki a különböző hangokat különböző színűnek látja vagy az érintésekhez automatikusan és következetesen ízeket kapcsol. Olyan formája is van, amikor az érzékelés egyik aspektusa ugyanannak az érzékelésneknek egy másik aspektusát befolyásolja, például egy hangosabb C-hang mélyebbnek tűnik
A The American Journal of Human Genetics cikke (doi:10.1016/j.ajhg.2009.01.012) négy különböző kromoszómaterülethez köti az audio-vizuális szineztézia megjelenését. Korábban azt gondolták, hogy az állapot az X-kromoszómához kapcsoltan öröklődik, most azonban kiderült, hogy jóval komplexebb a genetikai háttere: a 2-es, 5-ös, 6-os és 12-es kromoszóma egyaránt érintett. Olyan gének szerepét valószínűsítik a kutatók, amelyek az autizmus kiváltásában is közreműködnek (a tanulmány egyik szerzője a neves autizmus-kutató, Simon Baron-Cohen), azonban leszögezik, hogy a szineszteták nem autisztikusok, és fordítva, az autisták nem mind képesek szinesztetikus érzékelésre.
Az emberiség 0,05-1 százalékát érintő állapot tanulmányozása segíthet az emberi gondolkodás és érzékelés genetikai hátterének és annak megértésében, hogyan jött létre az absztrakt fogalomalkotás és a metafóra-használat.
Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés