hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Anyák, ne adjátok gyermeketek orvosnak!

Egy georgiai felmérésben a megkérdezett orvosok több mint fele azt válaszolta, nem javasolná a mai fiataloknak, hogy az orvosi pályát válasszák. A kedvezőtlen megítélés mögött az áll, hogy a mostani orvosok nem elégedettek karrierlehetőségeikkel.

Ha hihetünk Ed Bruce 1975-ös country-számának, mely szerint „Mammas, Don’t Let Your Babies Grow Up to be Cowboys”, akkor manapság már az orvosi hivatást is behelyettesíthetjük a fenti címbe. A georgiai székhelyű Jackson Healthcare országos online felmérésében 3456 orvost keresett meg 2013 márciusában. A válaszokból az derült ki, hogy az orvosok 59 százaléka szerint nem jó döntés, ha egy mai fiatal az orvosi pálya mellett dönt.

Az orvosi munkával szembeni elégedetlenség a karrierrel kapcsolatos elégedettségi pontszámokban is megmutatkozott a felmérésben: a megkérdezettek 20 százaléka teljes mértékig elégedett a munkájával, míg 39 százalék részben elégedett, 42 százalék pedig némileg vagy nagyon elégedetlen. Az elégedettebb kollégák leginkább a kórházban vagy saját praxisban dolgozók közül kerülnek ki.

Az elégedett doktorokról az derült ki, hogy naponta legfeljebb 11 órát dolgoznak, és munkájukat állandó nővér vagy orvosasszisztensek segítik. Az elégedetlen orvosok ezzel szemben csak magukra hagyatkozhatnak saját praxisukban, vagy egy kórház által működtetett praxist visznek. Ők összességében átlagosan többet is dolgoznak egy nap, és nem segítik őket olyan speciálisan képzett szakdolgozók, akik az orvosi munka egy részét levennék a vállukról.

Bár úgy tűnik, hogy az orvosok többsége elégedetlen munkafeltételeivel, az orvos mégis kiváló partner a magánéletben – ahogyan az egy korábbi felmérésből kiderült. A Mayo Clinic felmérésében 900 olyan személyt kérdeztek meg, akik orvossal élnek házasságban vagy élettársi viszonyban. A megkérdezettek 85 százaléka úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben elégedett jelenlegi kapcsolatával, és 85 százalékuk akkor sem döntene másként, ha ismét párválasztás előtt állna. A párkapcsolattal való elégedettség szoros összefüggést mutatott azzal, hogy a pár tagjai naponta mennyi időt töltöttek egymás társaságában (természetese az alvásidőt leszámítva).

Annak ellenére, hogy összességében elégedettek voltak kapcsolatukkal, a pár másik tagja arról számolt be, hogy orvos férjük/feleségük hazaérkezve gyakran ingerlékeny, túlságosan fáradt ahhoz, hogy részt vegyen az otthoni teendőkben, vagy hazahozza benti munkáját, mellyel aztán otthon foglalkozik.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Family Practice News, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés