hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ügyeletes halálok

Csak hétvégén ne legyél beteg! Az ügyvédek asztalán egyre több eset landol az ügyeleti ellátás megoldatlansága miatt. Ma szinte alig van intézmény, ahol szabályosan tudnák biztosítani a munkaidőn túli ellátást, írta a Vasárnapi Hírek.

Ábrahám László egészségügyre szakosodott ügyvéd szerint ma már szinte életveszélyt jelent, ha valakivel munkaidőn kívül történik baj, csaknem esélytelen, hogy szakszerű ellátáshoz jusson. „Az ügyeletek képtelenek biztosítani munkaidőn kívül a szükséges és megfelelő egészségügyi ellátást. Nem egy helyen kiszervezésekkel, létszám és felkészültség szempontjából is elfogadhatatlan feltételek várják a betegeket” – állítja az orvos-ügyvéd.

„Szinte mindenhol olyanok dolgoznak a sürgősségi osztályokon, akiknek nem lenne szabad, nincs olyan hely szinte az országban, ahol biztosítani tudnák az előírt feltételeket” – ez Dénes Tamásnak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének véleménye. Ügyeletre leggyakrabban rezidenseket osztanak be, pedig egy rutintalan, sok esetben bizonytalan, fáradt és feszült kezdő nyilván senkinek sem életbiztosítás. A legaggasztóbb, amikor a kezdő ambuláns rendeléseket is ellát, ott ugyanis ő – akár egy-két hónapnyi munka után – dönt arról, kell-e a kórházi vizsgálat, vagy néhány jó tanáccsal hazaengedheti a beteget.

A szövetség felmérései szerint mindenütt gyakorlat, hogy a rezidensek sok, ráadásul felkészültségüket, tapasztalataikat meghaladó feladatot kapnak.

Júliustól már csak szakorvos jelenlétében vállalhatnak ügyeletet a rezidensek a kórházakban, egyedül nem. A rendelet azonban mindössze három osztály: a traumatológia, az intenzív és a koraszülött intenzív osztály esetében írja csak elő ezt. A rezidens szövetség nemcsak a lista bővítését szeretné, hanem azt is: legyenek az ügyeletről szóló adatok nyilvánosak a kórházak weboldalain. A betegeknek ugyanis joguk van tudni arról, hogy ha bemennek egy intézménybe, akkor a rezidens egyedül, vagy egy jelen lévő tapasztalt szakorvos mellett dolgozik, olvasható a Vasárnapi Hírek online oldalán.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés