hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

A kórházakba beszökött a nyár

A kórházakban a nagy hőség miatt egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre, de ilyenkor orvosilag indokolt lehet egyes műtétek elhalasztása - nyilatkozta a Magyar Kórházszövetség elnöke az MTI-nek.

Rácz Jenő  kifejtette: az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriadó egyrészt a betegellátásban, másrészt a dolgozók megfelelő munkakörülményeinek biztosításában jelent kötelezettségeket. A kórházakban gondoskodni kell az ideális hőmérsékletről, illetve arról, hogy elegendő folyadékot kapjanak a betegek és a dolgozók. Mindezek mellett az intézmények felkészülnek arra, ha a nagy meleg miatt több embert szállítanának a kórházakba. Rácz Jenő szerint a több napos hőség miatt megnövekedett betegforgalom nem okozhat intézményi szinten ellátási nehézségeket. Mint mondta: a betegek ellátásában nincs szükség korlátozásokra, de egyes beavatkozások elhalasztása indokolt lehet, ha a beteg állapota szempontjából kockázatosabb lenne a műtét elvégzése, mint annak elhalasztása.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az MTI megkeresésére azt közölte: a rendkívüli időjárási helyzetben szükséges teendőkkel az intézmények vezetői tisztában vannak.  A felügyelt intézményektől eddig nem érkezett jelzés hőség okozta fennakadásról, így központi iránymutatásra nincs szükség - tette hozzá a GYEMSZI.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. A mentőszolgálat munkatársai - a korábbi tapasztalatok alapján - attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség - jegyezte meg.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés