hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A törpenyúl dicsérete

A házi kedvencektől, kutyától, macskától, illetve a vadon élő állatoktól elkapható emberre is veszélyes fertőző betegségekről ír a Heti Válasz.

A legkevésbé veszélyes házi kedvenc a törpenyúl, de a papagájtól elkapható például az atípusus tüdőgyulladás, a psittacosis, rágcsálók vizeletével terjedhet a leptospirosis. A hüllők üríthetik a salmonella baktériumokat, de még a trópusi halak is terjeszthetnek bizonyos bőrfertőzést.

Két gyakori parazita, az egysejtű Toxoplasma és a fonálféreg Toxocara (canis, cati), szélsőséges esetben szintén veszélyes lehet. Mindkét kórokozó az állatok ürülékével terjed. Ezek frissen nem okoznak fertőzést, de a Toxoplasma néhány nap után, a Toxocara pedig néhány hét után a környezetben már veszélyes lehet. Az előbbit kutya nem, csak macska terjeszti. Az emberek nagy többsége, 60-70 százaléka átesett már toxoplasmozis fertőzésen, igazából csak a legyengült immunrendszerű emberekre, idősekre és a magzatokra lehet veszélyes. A fertőzés persze nem csak macskától kapható el, hanem a földdel szennyezett, mosatlan gyümölcs, zöldség, nyers vagy félig átsütött hús által is.

A Toxocara-fertőzés kisebb gyerekeknél akár vakságot is okozhat, ezért több alkalommal is a címlapokra került, ugyanakkor a megfelelő higiénia betartásával kivédhető. A legnagyobb veszélyt a homokozók jelentik, mert hiába vannak bekerítve a játszóterek, óvodák homokozói, ezzel védik a kutyaürüléktől, de a macskáétól már nem lehet letakarás nélkül megóvni a homokot. A fertőzöttség embereknél vérvizsgálattal diagnosztizálható, hazánkban azonban jelenleg nem létezik ellene gyógyszer, külföldön viszont igen, ahonnan szükség esetén behozzák. A fertőzés azért okozhat ritka esetekben súlyos gondot, mert sokszor nem is gondolnak arra, hogy a tüneteket a Toxocara-féreg lárvái okozzák. Ezeket egyébként az esetek többségében legyőzi az immunrendszer, illetve gyakori, hogy betokozódva a szervezetben maradnak, de nem okoznak problémát – olvasható a hetivalasz.hu-n.

(forrás: Heti Válasz)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés