hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Negyvenkét faj, kilenc zoonózis

Még mindig nem tudunk eleget a kullancsokról

Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, zoológus, a kullancsokkal foglalkozó tudományág, az acaro-entomológia egyik legjelentősebb hazai képviselője. Az általa kifejlesztett kullancseltávolító kanál elnyerte az EUREKA Találmányi Világkiállítás aranyérmét, 2001-ben Kullancsok és zoonózisok címmel szakkönyve jelent meg. A sokáig a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján is dolgozó „interdiszciplináris” kollégát a kullancsok által terjesztett betegségekről és azok megelőzési lehetőségeiről kérdezte dr. Kern Dávid.

Hagyományt törünk, hiszen ön állatorvos, e rovatunkban pedig mind ez ideig csak orvosok kaptak szót. Nemrég megjelent könyvét viszont éppen nekik ajánlja.

– A könyv nem titkolt célja, hogy megalapozatlan félelmeket oszlasson el. Hiteles információkat nyújtva kívántam átfogó ismereteket nyújtani a kullancsok családjáról és leggyakoribb fajaikról. A könyv három fő fejezete ugyanannak a problémakörnek különböző aspektusait vizsgálja: az első a kullancsfajok rendszertani besorolását, anatómiai és élettani jellemzőit tárgyalja, a másodikban az állatok kullancs okozta betegségeiről esik szó, a harmadik – dr. Szentgyörgyi László által írt – fejezet pedig részletesen tartalmazza a hazánkban előforduló, kullancsok terjesztette humán fertőző betegségek patogenezisét, tünettanát, kezelésének és megelőzésének lehetőségeit.

Milyen gyakoriak a kullancsok által közvetített betegségek?

– Az Európában előforduló 42 kullancsfaj által terjesztett betegségek közül eddig kilenc ismert, a leggyakoribbak az ehrlichiosis, a Lyme-kór, a kullancs-encephalitis,  a Q-láz, a tibola és a babesiosis. Éves incidenciájuk a tucatnyi és a tízezres nagyságrend között változik, a gyakorló humán vagy állatorvos számára azonban feleslegesnek tartom a számok pontos ismeretét.

A gyógyítás egyénközpontúságára álljon itt Karinthy híres mondata. Egy barátja meglátogatta halálos ágyánál az írót, aki az állapotát firtató kérdésre így felelt: „A járvány alászállóban van, ma már csak én halok meg.”

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés