2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Európai zoonózis-jelentés

A legutóbbi összesítések szerint Európában visszaszorulóban van a szalmonella, de növekszik a Campylobacter baktérium által okozott megbetegedések (campylobacteriosis) száma, és ez utóbbi betegségcsoport vezeti az állatról emberre terjedő betegségek előfordulási gyakoriságának listáját.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden hozta nyilvánosságra a 2007-es adatok alapján összeállított, úgynevezett zoonózis-jelentését, amely az állatról emberre terjedő betegségek előfordulási gyakoriságának alakulását tekinti át.
Eszerint 2007-ben az EU-országokban 200 507 Campylobacter-esetet jelentettek, szemben az előző évi 175 561 esettel, vagyis a növekedés 14,2 százalékos volt. A szalmonellamegbetegedések száma 2007-ben immár a negyedik egymást követő esztendőben csökkent: 151 995 esetet jegyeztek fel, míg 2006-ban még 164 011 esetet. Ezen örvendetes trendnek az oka a jelentés szerint egyértelműen az élelmiszerlánc fokozott ellenőrzése.
A feljegyzett lisztériamegbetegedések előfordulása 2006-ban és 2007-ben hajszálra azonos volt: 1554. Ritkább előfordulásához képest a Listeria monocitogenes baktérium által okozott megbetegedések között jóval magasabb a halálozási arány, eléri a 20 százalékot is. Leginkább az idősebb, legyengült szervezetek, valamint a terhes nők és az újszülöttek vannak veszélynek kitéve. Az ellenőrzések során néhány esetben - főként készen fogyasztható füstölt hal esetében - tapasztaltak a biztonsági határnál magasabb liszteriózis-előfordulást.
A többnyire hasmenést, görcsöt és lázat okozó Campylobacter kórokozó a megvizsgált baromfihús 26 százalékában megtalálható volt. Szalmonella a nyers baromfihús 5,5 százalékában volt fellelhető. Tekintettel arra, hogy a szalmonella leggyakrabban a baromfitelepeken fordul elő, az Európai Bizottság e tekintetben 2007-ben szigorú ellenőrzéseket rendelt el, és annak az évnek a végére a 27 tagállamból 15-ben már sikerült leszorítani az előfordulási gyakoriságot a mintavételek 1 százalékára. Ez 2009 végére követelmény az összes uniós tagországra nézve.
A jelentés kitért olyan, viszonylag kisebb számban előforduló, de súlyosabb lefolyású megbetegedésfajták gyakoriságának alakulására is, mint amilyen például a VTEC (verotoxigenic Escherichia coli) - ez történetesen 2905 bejelentett emberi megfertőződést okozott az EU országaiban 2007-ben. Többnyire marha- és borjúhúsban fordult elő. A főként sertéshúsban talált jersziniózis 8792 emberi megbetegedést okozott. A paraziták által okozott trichinellózis és ehinokokkózis 779, illetve 834 esetben fordult elő emberen.


Kárpáti János (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink