hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

A szakdolgozók is elvándorolnak

Már nemcsak az orvosok, hanem az egészségügyi dolgozók körében is megkezdődött az elvándorlás. A szakdolgozók nem feltétlenül saját területükön helyezkednek el külföldön.

A győri kórházban osztályonként 12-13 ápoló és nővér dolgozik. Korábban a nappali műszakban öten-hatan segítették a betegeket, ma már csak hárman-négyen. A további létszámcsökkenés súlyos ellátási gondokhoz vezethet. A szakdolgozók nem feltétlenül az egészségügyben helyezkednek el külföldön.

– A magyar ápoló kincs számukra, mert más problémákat is meg tud oldani. Egy féléves nyelvkurzust is kifizetnek, de az idegen nyelv tudására nincs mindenhol szükség. Konkrétan az egyik dolgozónk takarítónőnek megy Bécsbe egy szállodába, mert ott keres 1500 eurót – mondta a Hír TV-nek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, Tamás László János.

Egyre több ápoló kér éjszakai műszakot, hogy nappal másodállást vállalhasson beteggondozóként vagy áruházi pénztárosként. A másod- és harmadállások között vergődő egészségügyi szakszemélyzet érthetően a főállásába visszatérve nem lesz pihent állapotban, sokkal nagyobb a tévesztés, a hibázás lehetősége. Ez a gyógyszerezésnél óriási kockázatot jelent egy kórházi osztályon.

(forrás: MNO, Hír TV)
hirdetés

Könyveink