hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségügyi kérdések a Parlamentben (Bővítve!)

A rokkantsági nyugdíjakról, a tapolcai kórház jövőjéről, a dizájner drogokról és az onkológiai ellátásról is szó volt hétfőn a T. Házban.

MSZP: rengeteg problémát jelent a rokkantsági nyugdíjak megszüntetése

A szocialista Tóth Csaba szerint a rokkantsági nyugdíjak megszüntetése rengeteg problémát jelent: akik most jelentkeztek a felülvizsgálatra, akár jövő év végéig is várhatnak arra, befogadja-e őket az új rendszer, addig nem tudják, lesz-e ellátásuk és milyen összegű. Interpellációjában kiemelte: a nagy átalakítás után akik hosszú évekig rokkantsági nyugdíjban részesültek, és így érték volna el a nyugdíjkorhatárt, elvesztették ezt a lehetőséget az idei évtől, így sem nyugdíjasok, sem rokkantnyugdíjasok nem lehetnek. Azt kérdezte az államtitkártól, egyetért-e azzal, hogy a rokkantsági ellátásban lévők nem lehetnek sosem nyugdíjasok, és nem tudnak élni semmilyen, a korbetöltött nyugdíjasoknak most járó kedvezménnyel.

Halász János államtitkár közölte, azon rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülők kérhetik nyugellátásuk megállapítását, akik megszerzik a nyugellátáshoz szükséges szolgálati időt, azaz a rokkantak is lehetnek nyugdíjasok. A rokkantsági nyugdíjban töltött idő 2012. január 1. előtt sem minősült szolgálati időnek.

Megjegyezte: úgy tűnik, a képviselő elfelejtett tájékozódni saját frakciója többségének véleményéről, és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, valamint Veres János korábbi miniszter nyilatkozatát idézte a strukturális átalakítások szükségességéről.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament azonban 213 igen 93 nem szavazattal jóváhagyta.

Jobbik: "kórházrombolás" zajlik Tapolcán

Ferenczi Gábor (Jobbik) a tapolcai kórház újabb leépítése kapcsán azt mondta, hogy életmentő, gyógyító műtétekre, belgyógyászati beavatkozásokra nem fog sor kerülni. Nem akarják tudomásul venni, mondta, hogy hatvanezer állandó lakosnak, a turisztikai szezonban 200 ezer embernek lenne szüksége ellátásra, vagy akár életmentő műtétekre is. Ha megszűntetik az aktív betegellátását, nem sérül a kórház, az ellátás? Átgondolták a betegek szállítása mennyibe fog majd kerülni? A legközelebbi kórház 35 kilométerre van.

Halász János szerint a betegellátás nincs veszélyben Tapolcán és környékén, a betegek érdekei alapján alakítják ki az új rendszert; szempont a betegbiztonság, az egyenlő hozzáférési esély. A tapolcai kórházban a krónikus fekvőbeteg szakellátási kapacitások, ágyak száma összességében nem változik, sürgősségi osztály pedig eddig sem volt: azon dolgoznak, hogy 2012. július 1-jétől a meghosszabbított járóbeteg szakrendelésekre pluszforrást biztosítsanak, hogy adott esetben sürgősségi osztályra se kelljen szállítani a betegeket.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 218 igen, 67 nem és 15 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.

A dizájnerdrogok elleni fellépést sürgette a KDNP

Stágel Bence (KDNP) a fiatalokra leselkedő egyik legkomolyabb veszélynek nevezte a kábítószerek és ezen belül is az úgynevezett dizájnerdrogok terjedését. Hangsúlyozta, hogy ezeknek az előállítása viszonylag nehezen ellenőrizhető módon történik, ráadásul hatásaik sokkal intenzívebbek, mivel rövid idő alatt súlyosabb egészségkárosodást idézhetnek elő, mint a klasszikus kábítószerek.A politikus azt kérdezte, mennyiben sikerült ezeket a drogokat visszaszorítani.

Halász János azt felelte, hogy a kormány gyorsan és határozottan lépett fel ezek ellen a szerek ellen, a szakértői adatok szerint közel ötödére csökkent a dizájnerdrogok miatt kórházba kerültek száma. Hozzátette, jelenleg három éves börtönbüntetésre számíthat az, aki ezekkel a kábítószerekkel kereskedik.
A képviselő a választ elfogadta.

Azonnali kérdések

Az MSZP javítana az onkológiai ellátáson

A szocialista Mesterházy Attila a rákbetegek kezeléséről szólva úgy vélte: az ellátás minősége nagyban függ attól, kit, melyik település, mely kórházábankezelnek. A politikus a betegség kezelésére nagyobb forrásokat biztosítana, de szerinte a gyógyszerkassza megkurtítása is nehezítette a betegek helyzetét. Feltette a kérdést: mit tesz a kormányzat az ellátás javítása érdekében.

Szócska Miklós államtitkár válaszában a népegészségügy területén tett kormányzati erőfeszítéseket sorolta, például a dohányzási tilalom bevezetését. Emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel nemzetközi gyógyszerhiány alakult ki, ám ezt a kormányzat azonnal kezelte, és biztosította a folyamatos ellátást. Szólt arról is, hogy az ellátás csúcsa, az Országos Onkológiai Intézet fejlesztése befejeződött, a regionális intézmények ezután jönnek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink