hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Átalakul a rokkantak foglalkoztatása

Május 31-ig véleményezhető a kormány új rendelet-tervezete, amely megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról és az őket foglalkoztatók akkreditációjáról szól.

A jogszabály-módosítás a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtott költségvetési támogatások rendszerének átalakítására tesz javaslatot, melynek célja a komplex rehabilitáció eszköztárával a megváltozott munkaképességű személy nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítése, élethelyzetének tartós, hosszú távú javítása.

Az átalakítás során megváltozik a foglalkoztatási támogatások célja. A védett körülmények közötti tartós foglalkoztatás helyett a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése, képzettségüknek és egészségi állapotuknak megfelelő munkavégzés feltételeinek biztosítása, adaptációs készségük fejlesztése, az állapotukból adódó foglalkoztatási hátrányok kiegyenlítése és legfőképpen a nyílt munkaerő-piacra való visszavezetése az elérendő cél. A tartós foglalkoztatás támogatását csak akkor tervezik, ha a rehabilitációs hatóság a komplex minősítés során megállapítja, hogy az adott személy kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható.

Ennek megfelelően a tervek szerint a foglalkoztatásnak két típusát kell megkülönböztetni:

1. a tranzit foglalkoztatás határozott idejű, és a munkavállaló nyílt munkaerő-piacra történő tranzitálása a cél;

2. a tartós foglalkoztatás határozatlan idejű, célja pedig a munkavállaló munkakészségének, egészségi állapotának, testi és szellemi képességeinek – piac által elismert – termelő, szolgáltató tevékenység biztosítása mellett, védett körülmények között, munkaviszony keretében történő megőrzése, fejlesztése.

A jelenlegi rendszert a jogszabály előkészítői szerint egyszerűbb, rugalmas rendszer váltja fel, amely szektorsemleges, az egyén állapotától, és a rehabilitáció elvárt eredményétől függően biztosít állami támogatást, valamint egységes akkreditációs és pályázati szabályokat tervez bevezetni.

A tervezet a kormany.hu oldalon érhető el

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: kormany.hu)
hirdetés

Könyveink