hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Tiltakoznak a túlélők

Tiltakoznak a járványos gyermekbénuláson átesett betegek az ellen, hogy felülvizsgálják őket, és csökkentsék vagy elvegyék az ellátásukat - közölte a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) az MTI-vel.

A betegség túlélői ezenfelül szakszerű egészségügyi ellátást, a rehabilitációs kapacitások bővítését, megfelelő intézményi beteggondozást szeretnének. Ezzel együtt "a hatékony és egységes fellépés érdekében" a betegek külön szekciót is alakítottak a MEOSZ-on belül - emelték ki.

Kifejtették: a mostanra sikeresen felszámolt betegség utolsó nagy hulláma 1950 és 1959 között szedte áldozatait szerte a világban, így Magyarországon is. A kéz-, láb- és légzésbénulást okozó betegség miatt sokan kerekes székbe kerültek, a legsúlyosabb betegek vastüdőben éltek-élik le az életüket. Országszerte nagyjából négyezer embert érint a betegség, többségük 53-62 éves. A MEOSZ nem érti, hogy sokukat miért kell most felülvizsgálni, amikor - mint írták - állapotuk végleges státusú, a betegség okozta egészségkárosodás súlyossága pedig eddig nem volt kérdéses.

Az Országgyűlés tavalyi döntése értelmében a megváltozott munkaképességű emberek ellátási rendszerében 2012. január elsejétől nem állapítható meg rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék, helyüket a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás vette át.

Rehabilitációs ellátást azok kapnak, akik a korábbi besorolás szerint a 3. kategóriába tartoztak, vagyis a legkevésbé súlyos károsodással élnek, és 57 évnél fiatalabbak. Ebből a körből próbálják meg kiszűrni az indokolatlanul leszázalékoltakat, illetve azokat, akik még képesek dolgozni. Ez a kör idén megkapta a rokkantsági felülvizsgálatra való felszólítását. Aki ezt elmulasztja, annak a rehabilitációs ellátását megszüntetik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink