hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A racionalizálás az állam feladata

A műtéti várólista egyenlő a rokkantgyártással – mondta az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa az InfoRádióban.

Varga Péter Pál szerint a kormány felismerte a várólisták csökkentésének fontosságát, de amit erre a célra költ, azt inkább be kellene építenie az intézmények költségvetésébe. Ha a fájdalmakkal küszködő embert várakozásra ítélik, miközben regiment gyógyszert szed, beleőrül. Tragédiákat látunk nap mint nap. Várólistát csinálni, a rokkantgyártással egyenlő – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ezért tartja fontosnak Varga Péter Pál, hogy a kormány felismerte a műtéti várólisták csökkentésének fontosságát, és idén például hárommilliárd forintot ad erre a célra. Ennek köszönhetően a gerincműtétekre ma már nem öt évet, hanem kilenc hónapot kell várni, amit az év végére tovább mérsékelnek.

Amennyiben a háziorvosok a jelenleginél több beteget gyógyítanának meg a saját rendelőjükben, akkor valószínűleg kevesebb kórházra lenne szükség, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy hol kellene megszüntetni intézményt – tette hozzá a főorvos.

Többek között a betegutak analízise és a különböző orvosszakmák által kidolgozott protokollok következetes használata mutatná meg, hogy hány fekvőbeteg-ellátóra van szükség egy adott régióban. Ebben a pillanatban kényszerűségből tartjuk a nagy kórházakat. Sokan vitatkoznak, hogy ezt vagy azt a kórházat be kell zárni. "Ki tudja azt megmondani?”

Az orvos biztosan nem, a racionalizálás az állam feladata lenne, és az ellátórendszer adatainak, lehetőleg politikamentes, elemzése alapján kellene elvégeznie.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink