hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Varga Péter Pál: Van értelme idehozni a tőkét

Az államnak hamarosan meg kell fontolnia a kiegészítő egészségbiztosítások bevezetését – véli Varga Péter Pál gerincgyógyász a Népszavában. A Csányi-család tőkéjével megerősített klinika is erre tekintve fejleszti például a sportolók speciális ellátását.

Megvásárolta a Budai Egészségközpontot Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Hogyan zajlik egy ilyen üzlet?

Egyszerűen. Úgy becsülöm, hogy még hét évem van az aktív pályámból, s ahogy megyek kifelé a műtőből, a cég irányításából, még két nagy feladatom van: biztosítani az itteni gerincsebészet folytonosságát és megerősíteni az intézményt. Ehhez szükség van külső tőkére. (...)

Mi az, amit nem tud finanszírozni, amihez szüksége van friss tőkére?

Önálló szárnyat szeretnénk. Az orvosaim szinte naponta kopogtatnak, hogy miért nincs magánfekvő részleg, miközben volna rá igény. Ehhez kell az új épület. (...) ősszel megnyit az új szakrendelői blokk, ahol elsősorban sportolókat fogadunk, az ő speciális ellátásukat végezzük. A Budai Egészségközpont szerződéses partnere már most is a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és magánbetegként más sportolók is igénybe veszik a szolgáltatásainkat.

Csányi Sándor, Lantos Csaba után már a második bankár, aki befektet az egészségügybe. Ennyire jó pénztermelő a magánellátás?

Erőteljesen. Van értelme idehozni a tőkét, ez a piac évente negyedével nő. És mind több magánszolgáltató nyújt közfinanszírozott ellátást. Lassan megkerülhetetlen, hogy az állam is lépjen, és a következő néhány évben elkezdjen azon gondolkodni, hogy az alapszintű közfinanszírozás fölé választható kiegészítő biztosítást is kínáljon. Ez a lépés azért is jó lenne, mert segítene meghatározni a kötelező társadalombiztosítás szakmai-szolgáltatási csomagjának tartalmát, s ezt lehetne alapul venni az emelt szintű szolgáltatások kialakításához. Lenne értelme, például különdíjért az ápolás- illetve sportbiztosításnak. Ennek megszervezését mindenképpen a közfinanszírozás végző biztosítóra bíznám, mert akkor az egyes részfolyamatokat és magát az átjárhatóságot is talán könnyebb ellenőrizni. A többletbevételből pedig meg lehetne fizetni a szolgáltatások árát. Egy ilyen pénzügyileg átlátható, szakmailag korrekt rendszer itthon tartaná az egészségügyi szakembereket, és a betegek komfort- és biztonságérzetét is nyilvánvalóan fokozná.
 
(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink