hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Úgy véli, lennének követői

Varga Péter Pál intézményében érdekes módon fonódik össze a szellemi befektetés és a személyes kurázsi, a magántőke és a közfinanszírozás – vezeti be az OGK főigazgatójával készített interjúját a Magyar Idők, amiből röviden idézünk.

– Nagyon leegyszerűsítve hogy néz ki az a működési forma, amelyet kigondoltak, s amelyet az egészségügyi tárca elfogadott?
– Kft. formában működő vállalkozásunk 2025-ig tartó koncessziót kapott közfinanszírozott magyar betegek ellátására s a Királyhágó utcai épület bérlésére. Ennek a neve Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK). Emellett Nagy Jenő utcai épületünkben, amely saját tulajdon, magánfinanszírozású járóbetegeket látunk el 48 különféle orvosszakmai területen. Ugyanakkor az OGK-ban operáljuk a külföldről hozzánk küldött gerincbetegeket is. Ezt a bonyolult konstrukciót önálló üzleti vezetés hozta létre, fejleszti és működteti Papik Kornél vezetésével. Magam kizárólag gerincsebészeti tevékenységet végzek, s az OGK főigazgatója vagyok.

– Térjünk vissza a közfinanszírozás és a privát ellátás „együttélésére”! Hogyan fest ez a gyakorlatban?
– Magyar privát gerincműtét gyakorlatilag nincs, OEP-alapon mindenki ellátható. Külföldi betegeink elsősorban speciális, bonyolult ellátást igénylő daganatos betegek. Őket orvosok küldik hozzánk, s mi hozzájuk küldjük vissza e betegeket további gondozásra. Széles körű nemzetközi kapcsolatrendszerünk és az e területen kivívott vezető szerepünk garancia arra, hogy ez a tevékenységünk még sokáig az egyik meghatározó profilunk maradhasson.

– Mennyire alkalmazható az ön által kidolgozott modell más orvosi szakágakra?
– Lényegében szabadon adaptálható – átlátható intézményi szerkezetünk van – a megfelelő módszertannal, orvosszakmai és gazdálkodási minőségbiztosítással, szoros kontrollal. Kormányzati szándék és megfelelő ösztönzők kialakítása mellett bizonyára sok kollégám vállalkozna hasonló intézmények megszervezésére – olvasható a magyaridok.hu-n.

 

hirdetés

Könyveink