hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A Péterfy és a Szent István Kórház lehet az áldozat?

Több budapesti kórházban is tényként beszélnek a dolgozók arról, hogy hamarosan az intézmény osztályainak nagy részét máshova helyezik át, vagy összevonják az adott térségi központtal, így az aktív fekvőbeteg-ellátás helyben gyakorlatilag megszűnik.

Úgy akarnak kórházakat bezárni, hogy azok nevükben ne szűnjenek meg – így fogalmazta meg a Népszava egyik forrása azt, mit is jelent valójában a Semmelweis Tervben meghatározott struktúra kialakításával járó "funkcióváltás". Az államosított fővárosi kórházak közül több is áldozatul esik majd az átalakításnak, az intézmények dolgozói között terjengő pletykák szerint pedig várhatóan a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lesznek a Szócska Miklós államtitkár nevével fémjelezett reform első "áldozatai".

Noha az államtitkár következetesen tagadja a kórházbezárásokat, azt általában készséggel elismeri, hogy az egészségügyi struktúra átalakítása érdeksérelmekkel, és bizony áldozatokkal is jár. Ezt Szócska az ellátási kínálat átcsoportosításával, racionalizálásával magyarázza, az egyes intézményekre váró "funkcióváltásokról" azonban nem igen árul el részleteket. 

Egyelőre azonban semmi sem nyilvános abból, hogy milyen szerepet szán a kormány majd egy-egy kórháznak. Kivéve persze a fővárosban, a Semmelweis Terv szerint ugyanis Budapest három nagytérség központja lesz: Buda, Észak-Pest, és Dél-Pest néven. 

A három budapesti sürgősségi centrum tervei alapjaiban meghatározzák az egyes kórházak szerepét is, hiszen például a budai központba az orvostudományi egyetem Kútvölgyi és Városmajor utcai tömbje mellett a Szent János Kórház integrálódik majd. Ugyanilyen nyilvánvaló az Állami Egészségügyi Központ észak-pesti sürgősségi centrummá fejlesztése is, de azt is bejelentették már, hogy a Semmelweis Egyetem régóta érlelődő Korányi programjának bővítésével jön létre a dél-pesti központ, amelyben összeolvad az egyetem klinikáival a Péterfy országos baleseti központja, valamint az Országos Idegtudományi Intézet. 

Ez utóbbi központ megvalósításával a Péterfy szükségszerűen elesik kapacitásainak jelentős részétől, és a hírek szerint elvinnék a kórházból annak kardiológiai és sebészeti osztályait is. Az így lecsupaszított intézmény azonban már kevéssé lenne képes csatlakozni az új rendszerbe, specializálódhat valamely ellátástípusra, az egyébként nagy kihasználtságú ágyaira viszont több fővárosi intézmény is gyorsan jelentkezne.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink