hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

A nők többségben a gyermekpszichiátriában

A 2006 és 2010 között eltelt öv évben huszonkilenc orvos szerzett gyermek- és ifjúságpszichiátriai szakképesítést Magyarországon - írja a Magyar Hírlap.

A legtöbben – nyolcan – 2008-ban végeztek. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal statisztikáiban szereplő 84-féle szakképesítés közül a gyermekpszichiátria a negyvenegyedik helyen, tehát a középmezőnyben áll a végzettek számát tekintve. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyien folytatnak praxist, s ha igen, akkor hazánkban dolgoznak. Egzakt mutató viszont a nemek szerinti megoszlás: a huszonkilenc végzett közül csak kettő a férfi. Három olyan esztendő volt, amikor kizárólag nők szereztek képesítést ebben a szakmában - írja a Magyar Hírlap annak kapcsán, hogy az államtitkárság újrafogalmazni készül a pszichiátriai ellátás orvosszakmai teendőit.

Szabó Máté országgyűlési biztos vasárnapi közleményében a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálata kapcsán megállapítja: nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása. Kiemelte: nagyon kevés a hazánkban praktizáló gyermekpszichiáter, több régióban nincs is szakember, vagy ha van, sokszor nyugdíj mellett dolgoznak. Megállapította, sérül a gyermekek egészséghez, egészségügyi ellátáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség elve.

Az ombudsman közleményére válaszul a  a Nemzeti Erőforrás Minisztérium bejelentetette, hogy jövőre hiányszakmává nyilvánítják a gyermekpszichiátriát. Ezért felkérte a szakmai kollégiumi rendszer gyermek- és ifjúságpszichiátriai tagozatát, hogy a hiányszakmává minősítéshez szükséges indokokat juttassák el a miniszternek javaslatot tevő bizottsághoz annak érdekében, hogy gyermekpszichiátria a jövő évben hiányszakmának minősülhessen. 

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés