hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

30 éves stratégia a bentlakásos szociális intézményekért

Pályázati úton csaknem tizenhatmilliárd forintot fordít a kormány 2013-ig nagy létszámú bentlakásos szociális intézmények átalakítására és felújítására. Az értelmi fogyatékosokat képviselő szervezet szerint a soha nem látott fejlesztési lehetőség felszámolhatja a több száz férőhelyes épületekben uralkodó embertelen állapotokat - adja hírül a Magyar Nemzet mai száma.

Méltatlan állapotoknak vethet véget az a stratégia és a hozzá kapcsolódó európai uniós pályázati csomag, amellyel a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeinek átalakítását finanszírozzák - véli az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). Soltész Miklós szociális, család-és ifjúságügyért felelős államtitkár a napokban jelentette be, hogy a kormány csaknem 16 milliárd forintot fordít 2013-ig nagy létszámú bentlakásos szociális intézmények átalakítására és felújítására. Mint fogalmazott, az úgynevezett kitagolás célja, hogy a jelenlegi intézményi ellátás helyett az ellátottak az öngondoskodásra építve önálló életvitelt folytathassanak segítő szolgáltatások igénybevételével.

Az átalakítás azon fogyatékos személyeket ápoló vagy pszichiátriai zavarokkal küzdőiét gondozó intézményekre vonatkozik, amelyeknek ötvennél több férőhelyük van. Ma Magyarországon 101 ilyen intézmény található 12 ezer férőhellyel. - Ezek közül 1500 férőhely váltható ki hétmilliárd forintos uniós forrás felhasználásával - közölte Soltész Miklós.

Az államtitkár elmondta, azért van szükség az átalakításra, mert a jelenlegi nagy létszámú intézmények gyakran a települések szélén vagy országhatáron, izoláltan, korszerűden épületekben működnek. Egy több száz fős intézménynél fennáll a veszély, hogy nem tud egyéni képességekre alapozott, személyre szabott szolgáltatást nyújtani.

Mint ismert, az átalakítás háromféleképpen valósulna meg: a társadalmi és lakókörnyezetbe integráltan elhelyezkedő, maximum hat főnek lakhatást nyújtó önálló lakások vagy maximum tizenkét főt befogadó lakóotthonok, illetve intenzív gondoskodást biztosító lakócentrumok jönnének létre. Utóbbiak maximum ötven fő ellátására alkalmas lakóépületek lehetnek. Szintén pályázati úton további hatmilliárd forint áll rendelkezésre önkormányzati, állami, egyházi és nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítésére.

A bentlakásos, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények átalakítására szintén pályázati úton hárommilliárd forint jut 2013 végéig, és így - 1500 embert érintve -15-20 intézmény esetében várható változás a következő években. A pályázattal a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, valamint bentlakásos szociális intézményekben élőket, illetve átmeneti intézményekben lakókat célozzák meg. A stratégia 30 évre tervez, mivel a kitagolást csak megtervezett támogatási rendszer mellett, fokozatosan és folyamatosan lehet végrehajtani.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés