hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A miniszter leszavazta a debreceni szenátust

Hat rektori kinevezésre tett javaslatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az államfőnek, Debrecenbe Szilvássy Zoltán egyetemi tanárt választotta.

Debrecenben hárman indultak a posztért: Fábián István a hivatalban lévő rektor, Paragh György, aki az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöki tisztét tölti be még július 1-ig, valamint Szilvássy Zoltán, stratégiai rektorhelyettes.

Mint ahogy arról a Dehír beszámolt, amikor az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus értékelte a rektorjelöltek pályázatait: „Az első voksoláson Paragh György, a DEOEC elnöke kapta a legtöbb ’igen” szavazatot, tőle néhánnyal maradt le csak Fábián István rektor és Szilvássy Zoltán rektorhelyettes. Ekkor döntött úgy Fábián István, hogy inkább visszavonja jelöltségét, és ezért visszalépett Paragh György javára.”

„Úgy ítéltem meg azon a ponton – idézték Fábián István rektor –, hogy ezt kell megtennem ahhoz, hogy szenátus határozott és egyértelmű véleményt fogalmazhasson meg arról, kit tart erre a posztra a legalkalmasabbnak, és az egyetem nagy támogatottsággal tudja a jelöltet a miniszter figyelmébe ajánlani”

A rektor gesztusa ellenére a miniszter nem követte a szenátus akaratát. Ezt a törvény megengedi neki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink