2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tankonyha a debreceni orvoscentrumban

Hazánkban elsőként tankonyha-oktatótermet adtak át hétfőn a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) 1. számú belgyógyászati klinikáján. A dietetikai szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.

A tankonyha-oktatóterem nemcsak a gyógyulók, hanem a gyógyítók számára is lehetőséget ad a korszerű táplálkozástudományi ismeretek elsajátítására, illetve elmélyítésére. A korszerű ételkészítési gyakorlat beépül az általános orvosképzésben részt vevő hallgatók tanrendjébe, így később, gyakorló orvosként az egyes betegségek gyógyítása során tudatosan törekednek arra, hogy a betegek táplálkozásának megváltoztatása a terápia szerves részét képezze.

A táplálkozástudományi mesterképzés tanrendjében szereplő gyakorlati dietetika tantárgy magas szintű elsajátításához szintén kiváló lehetőséget biztosítanak a tankonyha-oktatóteremben szerzett tapasztalatok, mondta az átadáskor Csernoch László, a DEOEC általános orvostudományi karának dékánja. Paragh György klinikaigazgató, egyetemi tanár, a DEOEC elnöke felidézte, hogy Magyarországon és a fejlettebb világban a betegségek – elsősorban a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések – kétharmada összefügg az életmóddal: a táplálkozással és a mozgáshiánnyal. Az igazi orvoslást nem a gyógyszerezés vagy a műtéti beavatkozás, hanem a betegségek megelőzése jelenti, tette hozzá.

A tankonyhában mintát szolgáltatnak a gyakorlatban arra, hogyan kell elkészíteni azokat az ételeket, amelyeknek az élvezeti értéke ugyanolyan, mint a megszokott ételeké, de összetevői, a bennük lévő nyomelemek, vitaminok biztosítják az egészséges táplálkozást, mondta a professzor, a táplálkozástudományi tanszék vezetője.

Az oktatóteremben a betegek a gyakorlatban is kipróbálhatják az elméletben ismertetett egészséges recepteket, megismerhetik a számukra még ismeretlen új konyhatechnológiákat, a különböző ízű és jótékony hatású fűszereket, és esetenként a speciális alapanyagok felhasználhatóságának módjait, közölte Szalayné Kónya Zsuzsa, a dietetikai szolgálat vezetője, hangsúlyozva, hogy a legkisebb boltban is össze lehet válogatni és a legegyszerűbb konyhában is el lehet készíteni az egészséges ételeket.

A tankonyha szakmai felügyeletét ellátó dietetikai szolgálat dietetikusai segítséget nyújtanak a foglalkozások során a nyersanyagok és az élelmiszerek minőségi válogatásában, a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megválasztásában, az igény szerinti étrendek összeállításában és az étrendi napló vezetésében. A tanácsadást kiegészítve élelmiszer-bemutatókat, kóstolókat, tankonyhai foglalkozásokat szerveznek, ahol a fogyasztásra javasolt nyersanyagokat, valamint a megfelelő ételkészítési technikákat mutatják be.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés