hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A képeslap kiállítástól a győri Esterházy-palotáig – kultajánló Nagy Attilával

Az enyhe téli – vagy inkább őszi? – időjárás azoknak kedvez, akik szeretnek kimozdulni otthonról. Dr. Nagy Attila – orvos, közíró, könyvkiadó, képeslapok gyűjtője, városvédő – segít eligazodni a számtalan program és szabadidős tevékenység között. Az urológus és patológus szakvizsgával rendelkező főorvos korábban a Debreceni Egyetem adjunktusa volt, jelenleg a helyi vasútegészségügyi rendelőben dolgozik. Az „egyszerű” családnévhez gyakran hozzáteszik, ő az a „vizitdíjas”, aki néhány évvel ezelőtt nem szedte, illetve kezdeményezte annak eltörlését.

KIÁLLÍTÁS

Képeslapok (régi térképek, könyvek, helytörténeti dokumentumok) gyűjtője vagyok. Mondhatnánk magánügynek is, de több ennél. Az elmúlt évtizedekben és ma is értékek mehetnek pusztulóba, ha a régit, ami persze sokszor poros, szakadozott egyszerűen kidobják. Különösképp így van ez a képeslapokkal, elmúlt családi-baráti kapcsolatok beszédes dokumentumaival, amit idővel szükségtelennek, sőt megsemmisítendőnek ítélhetnek. Gondos gyűjtőmunkával pedig újabb értékké állhatnak össze, ebből születnek pl. a képeslapos könyvek. Debrecenben egy szerencsés orvos-tanár (az utóbbi Bencze Tamás) kapcsolatából eddig két ilyen könyv is megjelent: Üdvözlet a régi Debrecenből(2002) és Boldog emlékű Debrecen (2006), aminek hamarosan folytatása is lesz. 2013-ban ebből az anyagból már nagysikerű kiállítást rendezhettünk a helyi Malompark bevásárlóközpontban, Múltidéző Debrecen címmel. Ennek folytatása a most látható, 2014. feburár 2-ig nyitva tartó Debrecentől Európáig című, Időutazás régi képeslapokkal alcímű tárlat. A cívisvárosból kiindulva, Budapesten át Európa számos nagyvárosába kalauzoljuk el az érdeklődőket több mint 450 db képeslappal, melyek többsége 100 évvel ezelőtti. Színes válogatás az 1914 körüli időkből – nem véletlenül utalok itt az első világháború kezdeti évére.

 

KÖNYV

Urológusként és patológusként adott volt, hogy a két szakma nevéből alkotott mozaikszóval jelöljem vállalkozásomat is. Az UROPATH Bt. eredetileg orvosi könyveket adott volna ki, de mindössze egy orvosi témájú könyv született. Mégis érdemes volt ezzel foglalkozni, mert 27 saját könyvem jelent meg, köztük a már idézett képeslaposak. Van köztük egy, melynek szerzője szabadkai képeslapgyűjtő barátom, Horváth József, a könyv címe: Szabadkai és palicsi képes levelezőlapok története. Amikor a mai Magyarország határain túl élő magyarjainkra gondolunk, többnyire az erdélyiek jönnek szóba. Nem szabad elfeledkezni a délvidékiekről és a kárpátaljaiakról sem, ahol még nehezebb helyzetben vannak. Így próbáltam magam is segíteni ezzel a szabadkai könyvkiadással. Ennek külön aktualitása, hogy napjainkban ebben a szép szecessziós örökséget hordozó városban történik a legnagyobb rombolás, átépítés, melynek számos vadhajtása van. Így kerülhetett az egyik legszebb magyar városházával szembe egy színháznak készülő betonkolosszus.

Másik könyvajánlásom egy Németországban élő orvoskollégám munkája. Dr. T. Túri Gáborról van szó, akinek második könyve A titkos hagyaték meséje. Egy különleges kiadvány a Homo Hungaricus sorozatból, alcíme: Tündérmeséink, ősi istennőink és ókori magyar hőseink nyomában. Nagyon szépen illusztrált könyv, minden korosztály számára. A képaláírásokban rovásírást használ, mégpedig oly módon, amely alkalmas az érdeklődés felkeltésére. Egy egészen más témakör: Raffay Ernő  magyarországi szabadkőművességgel foglalkozó írásai. Levéltári dokumentumok alapján egészen új összefüggéseket tárt fel, amiből immár negyedikként jelent meg Szabadkőműves béklyóban címmel egy könyv, amely Ady Endre és a szabadkőművesség kapcsolatát veszi górcső alá.

 

ZENE

Elsősorban operabarát vagyok, de a komolyzene minden műfaját szívesen hallgatom, korábban zongoráztam is. Miért éppen az opera? Számomra ez a műfajok csúcsa, a legmagasabb rendű összművészet, ahol zene, tánc, festészet, szobrászat és építészet találkozik. Ezeket külön-külön is szeretem, a festészetet magam is műveltem, manapság pedig legszorosabb kapcsolatban éppen az építészettel vagyok, építészet-kritikusként. Az operabarátság azonban annyira mélyen van bennem, hogy jelentős eseményeknek személyesen is utána megyek. Csak néhány példa: élőben hallhattam Pavarottit a Bohéméletben New Yorkban, Marton Évát ugyanott a Salome bemutatóján. Bár nem gyűjtök módszeresen autogramot, de Marton Évát a Lincoln Center autóparkolójában hosszasan vártam, hogy a Salome után egy sort kapjak tőle. E várakozás csaknem hajnalig tartott, mivel a nagy bemutató után fogadás volt, és csak 2 órakor szállt be egy hatalmas, szobai fának megfelelő cserepes virágkompozícióval egy limuzinba. Egy szakállsimogatást is kaptam tőle, mintegy elnézést kérve, hogy ilyen sokáig várakoztatott. Placido Domingót Bécsben, José Carrerast Londonban hallottam. Legutóbb Szegedre is elutaztam, hogy a Debrecenből indult fiatal tenoristát, Balczó Pétert láthassam egy újszerű Traviata rendezésben. Ha időszerű programot ajánlhatok, akkor Balczó fog énekelni január 19-én vasárnap a MŰPA Beethoven estjén, a IX. szimfóniában. Az estnek vannak további debreceni vonatkozásai is: közreműködik a Debreceni Kodály Kórus, a Kodály Filharmonikusok, vezényel Somogyi-Tóth Dániel. A karmester sokoldalúságát talán kevesen ismerik, kiváló orgonista és légi felvételek készítője. Ebből a munkásságából is jelent már meg könyv és CD, Égi ritmusok címmel.

 

 

RÁDIÓ

Gyakran hallgatom a Bartók Rádió műsorait, a Notturno vagy a délutáni zenei válogatásokat. Mindenkinek javaslom a vasárnap délutáni Lemezelő programokat, hozzátéve, hogy az interneten e programok már nemcsak három hétig, de 60 napig is visszahallgathatók. Az elmúlt jubileumi évben kiemelkedők voltak a Verdi-Wagner programok. E két zeneköltő-óriás emlékére, születésük 200. évfordulójára magam egy-egy könyvjelzőt adtam ki magyar-olasz illetve magyar-német nyelven, melyek valamennyi operájukat tartalmazzák időrendben. A jubileumi év múltával is műsoron maradnak a Verdi-Wagner operák, akár teljes közvetítésekkel, akár részletekben. Időszerű viszont a szintén debreceni születésű Vásáry Tamás zongoraművész újabb sorozata, címe: A zenén túl. Január 16-án, csütörtökön 19 órától hallgathatjuk a Bartók Rádión. Vásáry csodagyerekként mutatkozott be Debrecenben, nemrég itt ünnepeltük e nevezetes hangverseny 70. évfordulóját. Azóta megünnepelhettük a 80 éves Vásáryt is!

 

 

SZERVES MŰVELTSÉG

Debrecen és Nagyvárad, két szomszédvár, korábban riválisok is voltak, ma a kulturális együttműködést keresi mindkét város. Ennek keretében kerül sor a Debrecenben és Tokajban élő festőművész, tanár, Makoldi Sándor nagyváradi bemutatkozására. Az esemény január 20-án (hétfőn) lesz, 17 órakor a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában (Nagyvárad, Városháza u. 27.). Aki el tud ide menni, az rendkívüli szépségű és önálló nyelvezetű festmények élményében részesül. A kiállítást megnyitja Holló Barna grafikus. Ugyanitt Makoldi előadást is fog tartani Pásztorkunyhó – Fényszentély címmel. Ebben bemutatja a vókonyai (Hortobágy), maga tervezte pásztorkápolnát.

 

SPORT

A január 19-ig tartó budapesti Műkorcsolya és Jégtánc Európa Bajnokság kapcsán felmerülhet: velem együtt bizonyára sokan vannak, akik nemhogy a műkorcsolyát nem művelik, de alapszinten sem korcsolyáznak, mégis évtizedek óta élvezői e programoknak. Magam a téli sportok közül a síelést művelem, ha nem is óriássáncon, de „alföldi” szinten, mégis nagy élvezettel. A műkorcsolya a maga összetettségével, zene, tánc, természet és szépség, az operához hasonlóan egyfajta összművészet, nem véletlenül népszerű. Különösképp élvezetet azoknak, akik az 1960-as évek kicsi és fekete televízió képernyőjén kezdték el a vele való ismerkedést. Micsoda fejlődés következett ezután, nemcsak a készülékekben, hanem a sporttechnikában is! Ez az a sport, ami megmaradt igazán tévés műfajnak, mivel a képernyőn jobban látható, mint élőben.

 

FŐZÉS

Némileg meglepő módon nem éttermet fogok ajánlani, hanem arra az élvezetre hívom fel a figyelmet, amikor magunk alkotunk. Amikor az első vadételt főztem, vadász barátaim csak annyit mondtak, mindent bele, megfő az magától is, fűszer pedig legyen az, ami van. Ezt azért tovább finomítottam, értsd alatta a módszert, ami szó szerint is finomsághoz vezetett. Tehát: így készül a világ nyolcadik csodája, a hét nyelven beszélő őzpörkölt, 6 fűszerrel, 5 zöldséggel, 4 hagymával, 3 gerezd fokhagymával, 2 deci vörösborral nyakon öntve (1) egységes rendszerbe foglalva. Természetesen a részletekre is oda kell figyelni, a végeredmény a kakukkfüves-tárkonyos pörkölt. A pörkölt kifejezés értelmezését lásd Erdei Ferenc: Néprajzi ínyesmesterség című könyvében. A társas főzésről csak annyit: legjobb a Hortobágyon, például az évi rendszeres pásztortalálkozókon, ahol Rózsa Péter, a Virágoskút biogazdája versenyt is hirdet a bográcsosoknak.

 

 

KIRÁNDULÁS

Egy Debrecentől távoli, de pl. Pestről jól megközelíthető célpontot javaslok: Győr és Pannonhalma. Ezen belül a győrieknek Pannonhalmát, az egykori Márton-hegy lakóinak pedig Győrt. Ebben az évkezdetben, a tavaszias télben mindenfajta kirándulás lehetősége adott volt eddig. Győrben azonban van egy újdonság, amiért érdemes elzarándokolni. Az egykori Esterházy-palotában a Rómer Flóris Városi Múzeum kincseit, a Radnai modern festészeti gyűjteményt mindig is érdemes volt megtekinteni. A számos Szőnyi, Egry, Bernáth Aurél festmény mellett hasonlóképp nagynevű kortársak legkiválóbb művei láthatók. Az unikum azonban egy időszaki kiállítás: A titkos gyűjtemény, Remekművek Aba-Nováktól Vaszary-ig. Egy eddig titkos magángyűjtemény bemutatkozása, amely a magyar művészettörténet-kutatás számára is fontos esemény. A kiállítással egy korábban fél évszázadon át őrzött titok tárul fel. A gondosan összeállított kollekció a szocializmus évtizedei alatt jött létre, a rejtőzködő magángyűjtemények utolsó nagy példája, mely az örökösök elszántságának köszönhetően intakt állapotban vészelte át az elmúlt időszakot. A modern magyar festőművészet klasszikus remekműveit felvonultató tárlaton többek között Rippl-Rónai József, Vaszary János, Mednyánszky László, Csók István és Aba-Novák Vilmos alkotásai láthatók. 

Dr. Nagy Attila
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés