hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem enyhül a fogyatékosok fogfájása

Egyedi panaszvizsgálat indult annak a fogyatékos kiskorúnak az ügyében, akinek fogászati ellátását több, arra kijelölt intézményben elutasították – közli a Népszava.

Vizsgálatot indított az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) annak a fogyatékkal élő kislánynak az ügyében, akit akut fogfájása ellenére csaknem 21 hetes várakozásra köteleztek az állami egészségügyben. A népegészségügyi hatóság arról tájékoztatta a lapot: a panaszügy kivizsgálása során ki fognak térni arra is, hogy "az ellátási igény valóban sürgősséginek minősült-e", továbbá, hogy "amennyiben szünetelt az ellátás az érintett intézményben, annak mi volt az oka és megtörtént-e bejelentése".

Hiába a kiemelt finanszírozás, a fogyatékossággal élők fogászati és más egészségügyi ellátása jelenleg nem megoldott – állapította meg Szabó Máté. "A fennálló jogi helyzet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, valamint az érintettek egészséghez, ezen belül az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jogával összefüggő visszásságot okoz. (...) A tényleges hozzáférés akadályozottsága okán a fogyatékossággal élő gyermekek esetében pedig megállapítható a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való alapvető jogának sérelme" – írta az állampolgári jogok biztosa (ma alapvető jogok biztosa) tavaly októberi jelentésében, melyben az autizmussal és más fogyatékossággal élő betegek ellátásának helyzetét vizsgálta.

Noha megállapításainak már csak egy része érvényes, biztos, hogy a fogyatékkal élők ellátása továbbra sem megoldott. Ráadásul a jelentés alapján ezzel tökéletesen tisztában van az Orbán-kormány is, hiszen az ombudsman megkeresésére Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly azt közölte: "kétségtelen, hogy a fogyatékos személyek egészségügyi ellátása jelenleg súlyos hiányosságokat mutat", sőt, "a jelenlegi helyzet méltánytalan és sürgős intézkedést igényel".

A lap ezekről az intézkedésekről is érdeklődött a szaktárca háttérintézményeként működő GYEMSZI-nél, ahonnan azt a választ kapta, hogy az intézet a hatáskörébe tartozó, a Semmelweis Tervben foglalt célokat szolgáló szakmai észrevételeket és javaslatokat az érintett szaktárca felé megtette, a vonatkozó jogszabály megszületett, s további egyeztetések zajlanak az átalakítások érdekében. Következő lépésként "betegszervezetek bevonásával szeretnénk meghatározni majd azokat az ellátó-helyeket, amelyek a fogyatékkal élők különböző csoportjai számára a legmegfelelőbb ellátást tudják nyújtani, és ezekbe a centrumokban szeretnénk koncentrálni a speciális ellátáshoz szükséges erőforrásokat."

A teljes cikk

Biró Marianna
a szerző cikkei

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink