hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

A felnőttvilág kettős mércéje

Egyre kritikusabb a gyerekek mentális állapota – állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyerekek száma, ahogy a 24 évesnél fiatalabb korban elkövetett öngyilkossági kísérleteké is - írja a Népszabadság.

Valóban érzékelhető, hogy egyre több magatartászavarokkal küzdő gyerek és szuicid hajlamú kamasz fordul hozzánk – mondja Krasznai Judit gyermekpszichiáter, hozzátéve: azt viszont nem tudják, valóban nőtt-e az ilyen gyerekek száma, vagy csak érzékenyebb lett a társadalom, és többen fordulnak szakemberhez. Krasznai Judit szerint a gyerekek nehezebben találnak kapaszkodókat, mint korábban.

– Sokan magányosak, még azok is, akik teljes családban élnek, nincs egy olyan felnőtt sem körülöttük, aki minta és támasz lehetne számukra – fogalmaz. A szülők jelentős részére ugyanis annyira erős munkahelyi nyomás nehezedik, hogy nem marad sem idejük, sem energiájuk a gyerekekre.

A pszichiáter szerint az utóbbi időben lett gyakori probléma, hogy a szülők nem tudják kijelölni a határokat a gyerekeknek, nem tudják érvényesíteni az akaratukat. Sok szülő fordul például azért hozzá, mert képtelenek megálljt parancsolni az éjszakai számítógépezésnek. Ha ugyanis elzárják a gépet, a gyerekük dührohamot kap. Aztán vannak olyan, 10–12 éves fiú páciensei, akik szerinte éppen a határán vannak annak, hogy „elkezdjék deviáns karrierjüket”. – Vagy most meg tudjuk győzni őket arról, hogy rossz úton járnak, vagy elkallódnak– magyarázza. A pszichiáter tapasztalatai szerint a tanárok sem tudnak segítséget nyújtani a szülőknek, mert ugyanolyan fegyelmezési gondokkal küzdenek, mint ők.

– Vannak dolgok, amikre húsz éve még vállat vontunk, most meg iskolai erőszakot, mentális és magatartási zavarokat kiáltunk – mondja Kerezsi Klára kriminológus, az Iskolai veszélyek 2010 tanulmánykötet egyik szerzője. Ebben a kutatásban több mint kétezer diák és ezer tanár válaszolt arra, hogy az elmúlt nyolc hónapban voltak-e áldozatai vagy elkövetői valamilyen erőszakos cselekménynek. Bár az adatok szerint nőtt az ilyen esetek száma, a kriminológus figyelmeztet: manapság sokkal alacsonyabb a tűréshatár. Ráadásul szerinte a felnőttvilág kettős mércével mér. Miközben a felnőttek között is több a mentális problémákkal küzdő, erőszakos, „viselkedészavaros”, ugyanezeket számon kérik a gyerekeken. – Ha egy gyerek látja, hogy a felnőttek erőszakkal érvényesítik az érdekeiket, utánozni fogja őket. Aztán emiatt fegyelmezést kap, ami meglehetősen képmutató viselkedés – magyarázza.

A teljes cikket az eredeti oldalon olvashatja.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés