hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

70 milliárddal tartoznak a patikák

A gyógyszertárak kifizetetlen számláinak összege megduplázódott az elmúlt öt évben, olvasható a Weborvoson.

A gyógyszerész kamara december 10-én megválasztott elnökét, dr. Hankó Zoltánnal  a Weborvos készített interjút, ebből idézünk részleteket.

Vészharangot kongatnak a patikák fölött az anyagi ellehetetlenülés miatt, a kamara mit tud tenni a működőképességük megőrzéséért?

–  Ma a gyógyszertárak negyede veszteséges, 350 gyógyszertárat negatív saját tőkéjű vállalkozás működtet, és a kifizetetlen nagykereskedői számlák értéke eléri a 70 milliárdot. Az utóbbi összeg az öt évvel ezelőtti kétszeresének felel meg. Indokolt volt tehát az év elején végrehajtott modellkorrekció. Könnyű lenne azt mondani, hogy a politika a hiányzó pénzt rakja be a rendszerbe, hiszen öt évvel ezelőtti rossz politikai döntések következtében kerültünk ilyen helyzetbe. De nincs pénz! Így azt is eredményként könyvelhetjük el, hogy a Széll Kálmán Terv miatt kieső árrés-bevételeink kompenzációjáról tárgyalhatunk. Januárban elindul a generikus ösztönző rendszer, évközben részlegesen korrigálják az árrést, növelik a kisforgalmú vidéki gyógyszertárak működési támogatására szánt összeget és változik a finanszírozási előleg rendszere is. Tehát folytatjuk a gyógyszerellátás működőképességéért megkezdett munkát, amihez további kompenzációs elemek bevezetésére lesz szükség. Ugyanakkor látjuk azt is, hogy a patikai szolgáltatásokat fejleszteni kell, különben előbb-utóbb felerősödnek azok a hangok, amelyek újabb modellkorrekciót kezdeményeznek.

Megválasztásakor éppen ennek kapcsán azt mondta, hogy szeretné, ha a gyógyszerészek intenzívebben kapcsolódnának be a népegészségügyi programokba. Hogyan képzeli ezt?

– Össztársadalmi igény a gyógyszerészek bevonása a prevencióba és a népegészségügyi programokba. Ezt az elvárást a gyógyszer-gazdaságossági törvény év elejei módosítása is megerősíti. Ennek az egyik előfeltétele, hogy a patikákban forgalmazott valamennyi termékről megfelelő információval rendelkezzünk. Például az étrend-kiegészítőknél ez még hiányzik. Fontos a gyógyszerészi gondozás tömegesítése és mélyítése, amivel az orvosokat hozzásegíthetjük a korai diagnózishoz és bekapcsolódhatunk a népbetegségek elleni küzdelembe. Expediálási protokollokat kell alkotni, hogy csökkenthessük a betegek gyógyszerelési problémáit is. Ezekhez a programokhoz a gyógyszertárak működőképességének biztosításán túli források is kellenek.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés