hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Június végig van csak pénz a boncodföldei autistaotthon fenntartására

Június végéig tudják csak fedezni a helyi autistaotthon fenntartási költségeit a Zala megyei Boncodföldén, bizonytalan, hogy miből tudják finanszírozni az intézmény további működtetését - közölte a fenntartó Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Jakab Károlyné tájékoztatása szerint az elmúlt években a normatív támogatást pályázati forrásból egészítették ki, de az idén erre nem volt lehetőség, így a bentlakásos otthon működési hiánya elérte a 12-14 millió forintot.

A védőotthonban kilenc autistát gondoznak, egy beteg ellátása havonta 280-300 ezer forintba kerül. A szülők havi 85 ezer forintot fizetnek, az állami normatíva havi 60 ezer forint, a fennmaradó összeget az alapítványnak kell hozzátennie - mondta a kuratórium elnöke.

Kitért arra is, hogy az otthonban lakó autisták többsége halmozottan sérült, önellátásában, mozgásában korlátozott. Az autizmus által súlyosan érintett, viselkedészavarokkal, betegségekkel küszködő, 12 és 25 év közötti gyerekeknek, fiataloknak specifikus ellátásra, folyamatos felügyeletre van szükségük.

Az alapítvány főállásban tíz alkalmazottat foglalkoztat: gyógypedagógust, aki egyben az intézményvezetői teendőket is ellátja, nyolc szociális gondozót és egy szakácsot. A tanköteles korú gyermekeket a négy órában foglalkoztatott karbantartó hordja iskolába.

Jakab Károlyné kiemelte: az alapítvány és az otthon mindent megtesz azért, hogy megmaradjon az intézmény - szakmai munkájukért miniszteri elismerést is kaptak -, de a nehéz gazdasági helyzet miatt évről évre kevesebb az adomány is. Ha nem tudják előteremteni a további fenntartáshoz szükséges pénzt és be kell zárni a lakóotthont, az autisták visszakerülnek a szülői házba. Állandó felügyeletre lesz majd szükségük, és azokat a feltételeket sem tudják számukra biztosítani, amelyek a védőotthonban adottak volt.

"Ha a fiatalok kikerülnek az ellátásból, munkahelyek szűnnek meg, a szülők is kiesnek a munkából, ami sokkal nagyobb terhet ró az államra, mint segíteni az intézmények finanszírozását" - tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Az országban 15 speciális, autistákat ellátó, bentlakásos intézmény működik, valamennyi hasonló financiális gondokkal küszködik - hangsúlyozta Jakab Károlyné.

Mint hozzátette, közös gondjaikra "kormánypárti ígéretet kaptak", mely szerint "nem hagyják, hogy bezárjanak az autistákat ellátó lakóotthonok, intézmények". Az otthonok az Autisták Országos Szövetségén (AOSZ) és az autizmussal élő felnőtteket ellátó civil szervezeteket tömörítő Majorság Hálózaton keresztül kaphatnak segítséget.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink