hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

12 év, négy rossz fog

Egy 12 éves magyar gyereknek átlagosan négy rossz foga van. A Csongrád megyei helyzet országosan a legjobb, de ott is három a szuvas, hiányzó és tömött fogak száma ebben a korosztályban.

Egy hazai vizsgálat szerint tízévenként megkétszereződik a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodások száma. A gyerekeknek 12 éves korban átlagban már 4 rossz foguk van. Ezzel pedig sereghajtók vagyunk az Unióban: egy 16 éves magyar fiatalnak háromszor annyi szuvas foga van, mint az EU más tagállamában élő kortársának.

A probléma rögtön csecsemőkorban kezdődik, amikor a szülők cumisüvegből kínálják cukros üdítővel és teával a kicsiket. Amellett, hogy már ekkor nagy kárt tesznek ezzel a fogazatban, hozzá is szoktatják a kicsiket az édes ízekhez – mondta el Pinke Ildikó, megyei szakfelügyelő főorvos, egyetemi adjunktus. – Ezután a gyerek már biztos, hogy rendszeresen nassol majd, a túlfinomított szénhidrátok túlzott fogyasztása viszont nem tesz jót a fogaknak.

A szakember szerint a fogápolással is komoly gondok vannak hazánkban – elég csak megnézni néhány fogyasztási adatot. Fogkrém csupán a háztartások 81 százalékában található meg, évente ebből átlagosan 3 tubussal használunk el. Fogkeféből pedig az ajánlott 4 helyett mindössze 1,2 darabot vásárolunk. Már ezeket a megdöbbentő számokat is nehéz a pénztelenséggel magyarázni, azt azonban mindenképpen, hogy a lakosságnak csupán 52 százaléka keresi fel évente egyszer fogorvosát – írja a Délmagyar.

hirdetés

Könyveink