hirdetés
2024. július. 24., szerda - Kinga, Kincső.
hirdetés

 

WHO: főleg a nők és az idősek körében gyakoribb a fizikai inaktivitás

A The Lancet Global Health folyóiratban június 25-én jelent meg a WHO kutatóinak cikke, amely egy 2000 és 2022 közötti globális aktivitási felmérés eredményeit foglalja össze. A kutatók a nem megfelelő fizikai aktivitás lakossági arányát mérték fel a 18 évesnél idősebbek körében összesen 163 országban, különböző kérdőívek segítségével.

Az elégséges fizikai aktivitást a WHO irányelvei felnőtteknél hetente legalább 150 perc közepes vagy 75 perc magas intenzitású testmozgásként definiálja. A vizsgálat kezdő időpontjában, 2000-ben a globális fizikai inaktivitási ráta 23,4% volt, azaz a világ népességének csaknem negyede végzett a szükségesnél kevesebb testmozgást, ám a 2022-es eredmények szerint ez 31,3%-ra ugrott. Ez azért veszélyes, mert a fizikailag aktív embereknél kisebb a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázata, kevésbé híznak el, valamint mentális egészségük, kognitív funkcióik is jobb állapotot mutatnak.

A WHO döntéshozó szerve, a WHA (World Health Assembly) korábban a 2030-as évre azt a célt tűzte ki, hogy 15%-kal csökkenti az elégtelen fizikai aktivitás relatív előfordulását. A jelenlegi eredmények szerint a 2030-as cél elérése csaknem lehetetlen küldetésnek mutatkozik, de a 2022-es eredmények jelentős területi eltéréseket is jeleznek: míg egyes régiókban és populációkban romlik a helyzet, máshol javulás tapasztalható.

A modell figyelembe vette a kérdőívek típusainak változatosságát, és többek között tartalmazta az elhízás, obezitás előfordulásának felmérését is. A becsléseket országonként, valamint globálisan, régiónként és jövedelmi csoportonként aggregálták. A mostani tanulmányban összesen 507 felmérés adatai szerepeltek, többségükben nemzeti reprezentatív vizsgálatok, amelyek a világ népességének 93%-át fedték le. Az adatgyűjtés során olyan adatokat is felvettek, amelyek segítségével a válaszadók nemét, társadalmi státuszát és életkorát is rögzítették. A kérdőíves felmérés igen magas lefedettséget ért el a magas jövedelmű ázsiai és csendes-óceáni térségben, Óceániában és Dél-Ázsiában, viszont alacsonyabb lefedettséggel rendelkezett a szub-szaharai Afrikában (61,5%).

Az eredmények szerint 2022-ben a fizikai inaktivitás legmagasabb prevalenciáját a magas jövedelmű ázsiai és dél-ázsiai térségben mérték, míg a legalacsonyabbat Óceániában és a Szaharától délre fekvő Afrikában. A nemek tekintetében a nőknél magasabb volt a prevalencia (33,8%), mint a férfiaknál (28,7%), jelentős országspecifikus és regionális eltérésekkel. Az elégtelen fizikai aktivitás az idősebb, jellemzően a 60 év feletti korcsoportok körében volt a legelterjedtebb.

A 2010 és 2022 közötti tendenciák a globális prevalencia növekedését jelezték, a legmeredekebb emelkedés a magas jövedelmű ázsiai és dél-ázsiai térségben volt tapasztalható. Ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak, a prevalencia 2030-ra várhatóan eléri a 34,7%-ot, ami teljesen valószínűtlenné teszi a 15%-os globális csökkentési cél elérését.

Érdekesség, hogy javuló tendenciát mutattak a magas jövedelmű nyugati országok és Óceánia, ami valószínűleg a 2000 óta bevezetett hatékony szakpolitikáknak köszönhető. A jelenlegi időbeli lefutások alapján azonban a legtöbb ország nem fogja elérni a 2030-ra kitűzött célt, ami rávilágít arra, hogy nagyobb erőfeszítésekre van szükség a fizikai aktivitást ösztönző programok során.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy néhány adat nem szolgáltatott adatot, az önbevallás lehetséges torzításai, valamint a 2019-es koronavírus-világjárvány (COVID-19) miatti adatgyűjtési zavarok.

A WHO elemzői szerint a jövőbeli kutatásoknak, programoknak a nők és az idősebb felnőttek fizikai aktivitásban való részvételének növelésére, az adatgyűjtési módszerek javítására (beleértve az eszközalapú méréseket), valamint a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek kezelésére kell összpontosítaniuk.

 

 Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en
Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Global physical inactivity rises, challenging 2030 reduction targets

National, regional, and global trends in insufficient physical activity among adults from 2000 to 2022: a pooled analysis of 507 population-based surveys with 5·7 million participants

 

Irodalmi hivatkozás:

National, regional, and global trends in insufficient physical activity among adults from 2000 to 2022: a pooled analysis of 507 population-based surveys with 5-7 million participants. Strain, T., Flaxman, S., Guthold, R., Semenova, E., Cowan, M., Riley, L.M., Bull, F.C., Stevens, G.A., et al. The Lancet Global Health (2024). DOI: 10.1016/S2214-109X(24)00150-5, https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(24)00150-5/

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink