Lassíthatja a Parkinson-kórt a B-vitamin?
A Parkinson-kór progressziójának lassításában fontos szerepet játszik a bélnyálkahártya egészsége és a B-vitaminok pótlása, írja az EgészségKalauz.
A Nagoya University kutatóinak cikke a Parkinson-kór és a bélmikrobiom közötti kapcsolatról a Parkinson’s Disease folyóiratban jelent meg.
A kutatás során kimutatták, hogy a Parkinson-kóros betegek székletmintáiban az Akkermansia muciniphila baktériumok száma nőtt, míg a Roseburia intestinalis és a Faecalibacterium prausnitzii fajok mennyisége csökkent. További elemzések azt mutatták, hogy a riboflavin és a biotin bioszintézisében szerepet játszó gének aktivitása csökkent. Ennek következtében a barrier épségének fenntartásában szerepet játszó anyagok szintje is alacsony volt, ami a Parkinson-kórban megfigyelt gyulladást okozó toxinok véráramba jutását gátolja. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a B-vitaminokkal való kezelés hatásos lehet a Parkinson-kór kezelésére.
Hiroshi Nishiwaki és Jun Ueyama vezetésével végzett kutatócsoport korrelációs elemzést hajtott végre Parkinson-kóros betegek székletmintáinak felhasználásával. Az elemzés során a genetikai anyagot feltárták.
A kutatók észrevették, hogy a Parkinson-kórral diagnosztizált betegeknél a riboflavin (B2-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szintéziséért felelős bakteriális gének aktivitása csökken. A riboflavin és a biotin vitaminok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ellensúlyozhatják a Parkinson-kórra jellemző neuroinflammációt. A B-vitaminok kulcsfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, amelyek a rövid láncú zsírsavak és a poliaminok termelését és funkcióit befolyásolják. Ezek az anyagok fontosak a bélgát integritásának és működésének fenntartásában. A széklet metabolitjainak vizsgálata kimutatta a Parkinson-kóros betegeknél a két B-vitamin mennyiségének csökkenését.
Az eredmények a Parkinson-kór progressziójának lehetséges magyarázatára utalnak.