2024. július. 24., szerda - Kinga, Kincső.
hirdetés
hirdetés

A Semmelweis képzésein a legmagasabbak a ponthatárok

Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok és az intézmény képzései számítottak a legnépszerűbbnek.

Mint az egyetem oldala közli: Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweis Egyetem képzéseihez volt szükség a legmagasabb pontszámokra, azaz ide volt a legnehezebb bejutni. Idén 2222 kezdhetik meg a tanulmányaikat az intézményben a magyar nyelvű képzésen, közülük 2004-en az állami ösztöndíjas, 218 önköltséges formában.

Dr. Hermann Péter egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes kiemelte: az Egészségtudományi Kar (ETK) idén kötelező érettségi tárgyként meghatározta a biológiát – ennek köszönhetően kevesebb jelentkező merte bevállalni ezt a megmérettetést – , így némileg csökkent az oda felvettek száma is, a döntés ugyanakkor felkészültebb, elkötelezettebb hallgatókat is jelent majd, így várhatóan kisebb lesz a lemorzsolódás, és a felvettek az eddigieknél is nagyobb százalékban fognak valóban beiratkozni az egyetemre és elkezdeni a tanulmányaikat.

Dr. Nyirády Péter egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja, az Urológiai Klinika igazgatója kiemelte: a karra felvettek számában továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg, a ponthatárok ugyanakkor az újfajta felvételi eljárásrend miatt idén alacsonyabbak voltak, mint tavaly. A bejutáshoz 424 pontra volt szükség, összesen 490-en kezdhetik meg tanulmányaikat az ÁOK-on szeptembertől. Közülük 480-an az állami ösztöndíjas, 10-en pedig önköltséges formában tanulhatnak majd itt. „A Semmelweis Egyetem továbbra is megőrizte vezető pozícióját az általános orvosképzésben a hazai felsőoktatás intézmények között. A szóbeli felvételi idén remek alkalmat adott a személyes találkozásra, és segített annak megítélésében, hogy kik rendelkeznek azon tulajdonságokkal, amelyek alapján, az egyetem elvégzését követően kiváló, empatikus és a betegekért mindent megtevő orvossá válhatnak. A későbbiekben ezt a személyes meghallgatást még tovább szeretnénk bővíteni. Összességében a Semmelweisre felvételt nyert hallgatók mind kiváló képességekkel rendelkeznek, és a legjobb orvosképzőt választották” – emelte ki dr. Nyirády Péter.

Az Egészségtudományi Kar (ETK) 40 képzése közül 33 BSc vagy MSc szintű képzés, ezek közül 32-őt érint a mostani felvételi eljárás, hiszen egyet keresztfélévben hirdettek meg – emelte ki dr. Vingender István főiskolai tanár, az ETK oktatási dékánhelyettese. Mint elmondta, idén 1100 hallgató kezdheti meg tanulmányait a karon, amely a tavalyi, kiemelkedően magas számnál kevesebb, ám idén először a kar elvárta az ide felvételizőktől a biológia érettségit. „Továbbra is ugyanazok számítanak a legnépszerűbb szakoknak és ugyanazokra a képzésekre volt a legmagasabb a felvételi ponthatár” – mutatott rá. Ezek közé tartozik a gyógytornász képzés, amelynek ösztöndíjas formájára 374 pont volt idén a ponthatár. Ide a tavalyihoz képest több, az állami finanszírozott képzésre 180, míg a költségtérítéses képzésre 29 hallgatót vettek fel. A másik népszerű képzésre, a dietetikus államilag támogatott helyeire 302 pontra volt szükség, ide 143 hallgató nyert felvételt – húzta alá dr. Vingender István.

Itt a 2024-es felsőoktatási felvételi összes ponthatára

Fotó: Semmelweis Egyetem
Fotó: Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu, eduline)
hirdetés

Könyveink