hirdetés
2024. július. 21., vasárnap - Dániel, Daniella.
hirdetés

Egyharmadával csökkentenék a fővárosi orvosi ügyeletek számát

A mostani 23 helyett októbertől Budapesten 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne – áll a Országos Mentőszolgálatnak a Népszava birtokába került koncepciójában.

Az új felnőtt ügyeleti pontokból hatot sürgősségi osztály mellett, ötöt szakrendelőkben és kettőt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két telephelyén kereshetnének fel a betegek. A gyermekügyeleti pont a Heim Pálban, a Szent János kórházban, valamint a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében működne. Ezek mellett az OMSZ még öt úgynevezett „szekunder”, két fős ügyeleti mentőegységet is alkalmazna, ők végezhetnék például a közterületi halottszemléket. Ezzel a koncepcióval „csatlakoztatnák” a fővárosiakat is az egységes állami ügyeleti rendszerhez, írja a lap.

Mint emlékeztetnek: a fővárosban egészen másként működik az alapellátás, mint az ország más pontjain: ha valakinek panasza van a nap 24 órájában hívhatja a kerületek által működtetett ügyeleteket, amelyek orvosai, ha szükséges házhoz is mennek. Miután most az alapellátási ügyelet a háziorvosi rendelések idején is elérhetők, a háziorvosnak nem kell egy sürgős hívás miatt otthagynia a rá várakozókat. A tervezett változtatással viszont a 24 órás ügyeleti szolgáltatókat szélnek eresztik, és hétköznap délután négy és este tíz, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel nyolc és kettő óra között a körzetekben dolgozó háziorvosokat osztják be ügyeleti pontokra. Este tíz után ezeken a helyeken lakosságot az úgynevezett non-doktorok – egyetemi végzettségű szakápolók – mentőápolók, mentőtisztek láthatják el.

Az ügyeletet a fővárosban is az Országos Mentőszolgálat koordinálná, azaz októbertől itt is az egységes hívószámot (1830) kellene a szokásos rendelési időn kívül tárcsázni. A vonal végén ülő diszpécser döntene arról, hogy az érintett betegnek – telefonos tanácsadásra, ügyeleti autóra, mentőre, vagy csak vizsgálatra – van-e szüksége.

A teljes információ

(forrás: Népszava)

cimkék

Könyveink