hirdetés
2024. november. 22., péntek - Cecília.
hirdetés

 

Pszichoszociális problémákat okoznak fiatalok körében az ultrafeldolgozott ételek

Az Autonomous University of Barcelona kutatói a Nutrients folyóiratban közölték 500 spanyol, 13-18 év közötti fiatalon végzett vizsgálatuk eredményeit, amelyek szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszert és italt fogyasztó fiataloknál kimutathatóan megnőtt a mentális problémák előfordulása.

Az ultrafeldolgozott termékek közé tartoznak a nagy energia-, de alacsony tápanyagtartalmú készítmények, mint például az energiaitalok, rágcsálnivalók, édesipari készítmények és ízesített joghurtok.

Az eredmények szerint a spanyol fiatalok körében az utóbbi évtizedben megháromszorozódott az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, és a mostani vizsgálatban naponta 7-8 alkalommal fogyasztottak ilyen termékeket, míg zöldséget és gyümölcsöt mindössze átlagosan 1,93-szor. A résztvevők 26,2%-ánál jelentkezett valamilyen pszichoszociális probléma, leggyakrabban depresszió és szorongás, figyelemmel, koncentrálóképességgel kapcsolatos gondok, kisebb részük pedig viselkedési problémáktól szenvedett.

A lányok gyakrabban szenvedtek ilyen következményektől, elsősorban depressziótól és szorongástól.

Forrás: Marta Reales-Moreno et al, Ultra-Processed Foods and Drinks Consumption Is Associated with Psychosocial Functioning in Adolescents, Nutrients (2022).

Engin Akyurt képe a Pixabay-en
Engin Akyurt képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink