Pszichoszociális problémákat okoznak fiatalok körében az ultrafeldolgozott ételek
Az Autonomous University of Barcelona kutatói a Nutrients folyóiratban közölték 500 spanyol, 13-18 év közötti fiatalon végzett vizsgálatuk eredményeit, amelyek szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszert és italt fogyasztó fiataloknál kimutathatóan megnőtt a mentális problémák előfordulása.
Az ultrafeldolgozott termékek közé tartoznak a nagy energia-, de alacsony tápanyagtartalmú készítmények, mint például az energiaitalok, rágcsálnivalók, édesipari készítmények és ízesített joghurtok.
Az eredmények szerint a spanyol fiatalok körében az utóbbi évtizedben megháromszorozódott az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, és a mostani vizsgálatban naponta 7-8 alkalommal fogyasztottak ilyen termékeket, míg zöldséget és gyümölcsöt mindössze átlagosan 1,93-szor. A résztvevők 26,2%-ánál jelentkezett valamilyen pszichoszociális probléma, leggyakrabban depresszió és szorongás, figyelemmel, koncentrálóképességgel kapcsolatos gondok, kisebb részük pedig viselkedési problémáktól szenvedett.
A lányok gyakrabban szenvedtek ilyen következményektől, elsősorban depressziótól és szorongástól.