hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Korai reggeli és korai vacsora csökkenti legjobban a cukorbetegség rizikóját

A Barcelona Institute for Global Health kutatói egy 100 ezer résztvevőt tömörítő kohorsz adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a reggel 9 utáni reggeli 59%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a reggel 8 előtt elfogyasztott reggelihez képest.

A vizsgálat eredményeit az International Journal of Epidemiology közölte, jelentőségét pedig az adja, hogy ez volt az első nagy elemszámú tanulmány, amely az étkezések időpontjainak, illetve a közöttük eltelt időnek az élettani hatásait elemezte.

A vizsgálat további megfigyelései közé tartozik, hogy a késői, este 10 óra utáni vacsora is növeli a diabétesz kockázatát, a gyakori, legalább naponta ötszöri étkezés pedig rizikócsökkentő hatású. A manapság divatos időszakos böjt (intermittent fasting) pedig csak akkor jótékony hatású, ha korai, reggel 8 óra előtti reggelivel és szintén korai, este 7 óra előtti vacsorával párosítva alkalmazzák.

Forrás: Anna Palomar-Cros et al, Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort, International Journal of Epidemiology (2023).

Erick Palacio képe a Pixabay-en
Erick Palacio képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink