hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A “jó koleszterin” extrém magas szintje demenciakockázatot jelenthet

A Monash University kutatói a The Lancet Regional Health—Western Pacific folyóirat hasábjain közölték az ASPREE klinikai vizsgálat eredményeit, és összefüggést találtak a HDL “jó koleszterin” nagyon magas szintje és a demencia kockázata között.

Az eredetileg a napi egy aszpirin szedésének hatásait elemző vizsgálatban csaknem 20 ezer kezdetben egészséges, 70 év feletti idős ember vett részt. A HDL-C optimális szintjét férfiaknál 40-60, nőknél 50-60 mg/dl tartományban definiálták, míg nagyon magasként a 80 mg/dl feletti értéket jelölték meg.

A vizsgálatban az átlagos 6,3 éves utánkövetés során 27%-kal magasabb demenciakockázatot azonosítottak azoknál, akiknek már a belépéskor igen magas volt a HDL-C szintjük, 75 éves életkor felett pedig 42%-kal volt nagyobb a demencia kialakulásának esélye ebben a csoportban. A kutatók szerint ez a jelenség a vizsgált populációban nem volt gyakori és nincs összefüggésben a betegek által követett étrenddel, sokkal inkább egy ismeretlen metabolikus rendellenesség állhat a hátterében.

Forrás: Association of plasma high-density lipoprotein cholesterol level with risk of incident dementia: a cohort study of healthy older adults, The Lancet Regional Health—Western Pacific (2023). DOI: 10.1016/j.lanwpc.2023.100963

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink