2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ma búcsúztatják Kertai Pált

Az Egyetem honlapján emlékezik a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának Professor Emeritusára, Magyarország első tisztifőorvosára. 

Kapcsolódó cikkek

Kertai Pál búcsúztatása 2016. június 8-án szerdán 11 órakor lesz a Debreceni Köztemető 2-es számú ravatalozójában.

A Debreceni Egyetem honlapján a következő írással emlékeznek a Professozrra:

2016. május 25-én a reggeli órákban mély megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Kertai Pál Professzor Úr váratlan hirtelenséggel távozott közülünk. Hallgatói szigorlatokat készített elő, kirakta az asztalra a tételeket, de a hallgatókat már nem hívta be a terembe…

A hír hallatán a döbbenet hitetlenkedéssel társult, hisz semmi nem utalt rá, hogy félbemaradnak nagy sikerrel kecsegtető kísérletei, elárvul a „kisház” dolgozói szobája, ahova olyan tisztelettel és szeretettel jártunk, s ahol mindig olyan kedves érdeklődéssel fogadott bennünket. Egy kiváló embertől, egy karizmatikus oktatótól, egy, a tudomány nyitott kérdései és új eredményei iránt mindig rendkívüli érdeklődést mutató kutatótól, egy hazánkban meglehetősen mellőzött szakterületet példaértékű felkészültségével, színes egyéniségével, lelkesedésével és elkötelezettségével felminősítő szakembertől kell búcsúznunk.

Kertai Pál Professzor Úr 1927. december 20-án született Veszprém megye kis falujában, Tótvázsonyban, de iskoláit már Budapesten végezte. Apai nagyanyja fiaiban meghiúsult álmát kis unokája révén akarta megvalósulva látni. Szeretettel terelgette az orvosi pálya felé: Paul de Kruif „Bacillusvadászok” című könyvét ajándékozta neki 10. születésnapjára, s 15. születésnapjára már Pólya Jenő épp akkor megjelent „Az orvostudomány regénye” című könyvét kapta meg tőle. „Nagyanyám győzött” – nyilatkozta Professzor Úr.

A teljes írást olvassa el az unideb.hu weboldalon.

(forrás: Debreceni Egyetem)

cimkék

hirdetés

Könyveink