Nálunk az elhízás kezelésének semmilyen formája, semmilyen súlyosság vagy anyagi helyzet mellett nem közfinanszírozott. 15-20 éve még egészségrendeléseket képzeltem. Ma már nem vagyok ilyen naiv – nyilatkozta lapunknak dr. Bajnok László, a PTE I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Endokrinológiai és Anyagcsere Tanszékének vezetője.
Több mint tízezer szavazó vett részt a Richter Anna Díj közönségszavazásán és döntött a közönségdíj sorsáról. A hattagú zsűri kategóriánként egy-egy nyertest hirdetett.
Az epilepsziabetegség nem megfelelő kezelése jelentős mortalitási rizikót jelent. A farmakológiai terápia fokális rohamok esetén 57, míg generalizált esetekben 85 százalékban eredményez rohammentességet.
A Nature Communications folyóiratban közölt vizsgálat eredményei szerint a korai időpontban elfogyasztott reggeli és vacsora fontos szempont lehet a vaszkuláris egészség megőrzésében.
A migrén a népesség legalább 12 százalékát érinti. A rohamok alatt a betegek életminősége rendkívül rossz, a gazdasági és szociális kár óriási. Népegészségügyi jelentőségét fokozza, hogy a migrén aluldiagnosztizált és alulkezelt kórkép, így sok beteg nem kap megfelelő ellátást.
A Cavinton a magyar gyógyszeripar mérföldköve, a ma már Richter Gedeon Nyrt. néven ismert Kőbányai Gyógyszerárugyár originális kutatásainak legkiemelkedőbb eredménye. Az 1977-ben gyógyszerpiacra került Cavinton alapkőnek és referenciának számított és máig annak számít a cerebrális keringést befolyásoló gyógyszerek palettáján. Mi a Cavinton hatásának a titka? Milyen újdonságokra derítettek fényt az elmúlt évtizedek kutatásai?
A stroke-vizsgálatok a trendet figyelmen kívül hagyva rendszerint nem vagy csak csekély számban randomizáltak idős személyeket, ezért a rájuk vonatkozó adatok hiányosak.
Az utóbbi évtizedek jelentős változásokat hoztak a nukleáris neurológiában. Az új módszerek bevezetésének világszerte hátráltató tényezője, hogy a finanszírozási lehetőségek csak késve követik a tudományos eredményeket.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?