hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

AI alapú diagnosztikai párbeszédprogramot fejleszt a Google

AMIE modorát a betegek jobbnak értékelték a hús-vér orvosokénál

Az arXiv preprint szerveren jelent meg a Google fejlesztőinek cikke, amelyben egy betegeket diagnosztizáló mesterséges intelligencia alapú algoritmus eddigi eredményeiről adtak hírt.

Az AMIE (Articulate Medical Intelligence Explorer) névre keresztelt AI algoritmus az úgynevezett nagy nyelvi modellekhez (LLM-ek, mint például a ChatGPT) hasonlóan működik, fejlesztése során rengeteg beteg-orvos párbeszédet tápláltak bele. A fejlesztés másik iránya az volt, hogy egy adott betegségben szenvedő betegnek kiadva magát önmagát volt képes tanítani. Ezt követően pedig ugyanezt a rendszert arra kérték fel, hogy egyfajta kritikusként a valós eredmények ismeretében értékelje önmagát.

A tesztek során az AMIE 20 olyan önkéntessel készített diagnosztikai interjút, akik valamilyen betegségben szenvedő személynek adták ki magukat, majd ezek az álbetegek értékelték az “orvos” modorát. Az eddigi eredmények nemcsak azért biztatóak, mert a diagnózist a képzett orvosokhoz hasonló pontossággal készítette el a modell, hanem a betegekkel folytatott párbeszédek során modorát a betegek jobbnak értékelték a hús-vér orvosokénál.

Forrás: Tao Tu et al, Towards Conversational Diagnostic AI, arXiv (2024). DOI: 10.48550/arxiv.2401.05654

Fotó: cottonbro studio (pexels.com/hu-hu)
Fotó: cottonbro studio (pexels.com/hu-hu)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!