hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Gyógyítás

Kártékony hazugság az új infuenza elleni vakcináról

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott, az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásaként feltüntetett dokumentumban többek között az olvasható, hogy a terhes nők és a kisgyermekek oltására az új influenzavírus ellen kifejlesztett magyar vakcina nem alkalmas, továbbá nem elégséges a vírusellenes szerekből készletezett mennyiség. Az állásfoglalást Szalka András infektológus írta alá.

Ugyanezt nyilatkozta Szalka András vasárnap a TV2 hírműsorában is, és weblapunk is közölte az álhírt.

Mint kiderült, a hír hamis volt: Rókusz László, a szakmai kollégium titkára az MTI-vel hétfőn közölte, hogy „ez (az állásfoglalás) Szalka doktor egyéni álláspontja” és nem a kollégiumé. Hasonló értelemben nyilatkozott Székely Tamás miniszter is, aki elmondta, hogy egy szeptember 8-i és egy október 15-i dokumentumról tud a minisztérium és a kollégium is, tehát a kereskedelmi csatornának nyilatkozó, majd hétfőn közleményt kiadó Szalka András infektológus nem a kollégiumi véleményt tolmácsolta a közvéleménynek.

Bujdosó László, a nemzeti pandémiás bizottság elnöke elmondta, a testület hétfői ülésén szintén foglalkozott Szalka András nyilatkozatával, amellyel kapcsolatban Bujdosó László úgy foglalt állást, a nyilatkozat „alapvető tárgyi tévedéseket tartalmaz a magyar oltóanyaggal kapcsolatban és az oltóanyag reaktogenitását illetően”. A magyar oltóanyag a legkevésbé reaktogén a gyógyszerpiacon – fejtette ki a szakember, hozzátéve, a legkevésbé tartalmaz olyan anyagokat, amelyek mellékhatásokat (bőrpír, helyi fájdalom, láz) válthatnak ki.

„A prevenciós bizottság visszautasítja mindazt, amit Szalka doktor a nyilvánosság elé tárt, mint szakmailag megalapozatlant” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, ehhez a döntéshez csatlakozott a szülészeti és nőgyógyászati kollégium és a klinikai genetikai grémium is. Ez a két szakmai szervezet is egyértelműen állást foglalt a terhesek oltása mellett.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos sajtótájékoztatón azt mondta, a terhes nőt alapvetően a láztól kell védeni, így a vírus maga veszélytelen az anyára és magzatára, a láz azonban veszélyes. Azzal kell számolni – folytatta –, ha semmilyen védekezést nem alkalmaznak, akkor az állapotos nők csaknem fele néhány napos lázzal járó fertőzést kap. Ezt a fertőzést kell valamilyen módon megelőzni, ennek pedig egyetlen hatékony és biztos módszere a védőoltás – tette hozzá. A főorvos megjegyezte: a védőoltás következtében ritkán lép fel láz, 150 beoltottból egynél fordul elő, hogy 38 fokig emelkedik a testhőmérséklete. Ez áll szemben azzal, hogy ha nincs védekezés, minden 2. vagy 3. terhes nőnek négy-öt-hét napig tartó láza lehet. Kiemelte: minden ország az oltandó listájának elejére helyezi az állapotos nőket.

Feltehetően a vakcinával kapcsolatos rémhíreknek és riasztgatásoknak tudható be, hogy – a TNS közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint – a lakosságnak csupán a harmada adatná be magának vagy gyermekének az oltást.

Forrás: MTI; Népszabadság

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés