hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az MRI-kontrasztanyagok terhesség alatti alkalmazása

A várandósság alatti, gadolínium-alapú kontrasztanyagos vizsgálatok magzatkárosító hatásúak lehetnek – az FDA vizsgálatokat kezdeményezett.

A mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatok (MRI) terjedése ahhoz is vezet, hogy egyre több termékeny korú nőnél végeznek MRI-vizsgálatot, köztük várandósoknál is. Viszonylag kevés ismeret áll azonban rendelkezésre az eljárás terhesség alatti alkalmazásának a biztonságosságáról.

Nem a mágneses tér, hanem a kontrasztanyag a veszélyes!

A módszer szükségszerű velejárója, a nagy mágneses térerő terhesség alatti alkalmazása jelenlegi ismereteink szerint nem ártalmas az embrióra, magzatra nézve. Ugyanakkor, az MRI-vizsgálatok körülbelül 30-45 százalékánál alkalmazott gadolíniumos kontrasztanyagok már biztonságossági problémákat vetnek fel. A gadolínium a placentán át a magzati vérkeringésbe kerül, majd a vesén keresztül kiválasztódik, és a magzatvízből a szájon keresztül újra a szervezetbe jut. Egy olyan körforgás jön létre, ami csak a születéssel ér véget. Egyelőre a gadolínium-expozíció jelentette kockázat nem ismert.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A nem stabil komplex okozhat problémát

A gadolínium mindaddig ártalmatlannak tekinthető, amíg az stabil kelát-komplex formájában van jelen. Az utóbbi években azonban fény derült arra, hogy számos kontrasztanyagnál a kelát-kötés nem „tökéletes”. Elsősorban a beszűkült vesefunkciójú személyeknél vezethet a gadolínium-expozíció jelentősebb mértékű gadolínium-lerakódásokhoz. Ritka esetekben mindez nefrogén szisztémás fibrózist okozhat. Emellett, 2014 óta ismert, hogy a gadolínium az agyban is fel tud halmozódni.

Minden 860. kismama kap gadolíniumos kontrasztanyagot

A terhesség alatti nem akaratlagos gadolínium-expozíció gyakoribb, mint azt eddig vélték. Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA nyilvántartása alapján minden 860. terhes nő van kitéve MRI-vizsgálattal összefüggő gadolínium-expozíciónak.

A gadolínium-alapú kontrasztanyagokkal történő vizsgálatok körülbelül háromnegyede az első trimeszterben történik, azaz abban az időszakban, amikor sok nő még nem is tudja, hogy gyermeket vár.

Állatkísérletesen teratogén a gadolínium, vizsgálatokat végez az FDA

A gadolínium-tartalmú kontrasztanyagok alkalmazása állatkísérletesen teratogénnek bizonyult.

Az FDA jelenleg vizsgálatokat folytat annak a kiderítésére, hogy mindez humán vonatkozásban is érvényes-e. A kockázat mindenesetre nem zárható ki. Erre utalnak annak a 3 évvel korábbi, a JAMA hasábjain publikált kanadai vizsgálatnak az eredményei, ami szerint 397 gadolínium-expozíciónak kitett kismama közül 7-nél halvaszületés vagy neonatális elhalálozás történt.

 

Forrás:

Radiology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés