2021. május. 13., csütörtök - Szervác, Imola.
hirdetés
hirdetés

Az MRI-kontrasztanyagok terhesség alatti alkalmazása

A várandósság alatti, gadolínium-alapú kontrasztanyagos vizsgálatok magzatkárosító hatásúak lehetnek – az FDA vizsgálatokat kezdeményezett.

A mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatok (MRI) terjedése ahhoz is vezet, hogy egyre több termékeny korú nőnél végeznek MRI-vizsgálatot, köztük várandósoknál is. Viszonylag kevés ismeret áll azonban rendelkezésre az eljárás terhesség alatti alkalmazásának a biztonságosságáról.

Nem a mágneses tér, hanem a kontrasztanyag a veszélyes!

A módszer szükségszerű velejárója, a nagy mágneses térerő terhesség alatti alkalmazása jelenlegi ismereteink szerint nem ártalmas az embrióra, magzatra nézve. Ugyanakkor, az MRI-vizsgálatok körülbelül 30-45 százalékánál alkalmazott gadolíniumos kontrasztanyagok már biztonságossági problémákat vetnek fel. A gadolínium a placentán át a magzati vérkeringésbe kerül, majd a vesén keresztül kiválasztódik, és a magzatvízből a szájon keresztül újra a szervezetbe jut. Egy olyan körforgás jön létre, ami csak a születéssel ér véget. Egyelőre a gadolínium-expozíció jelentette kockázat nem ismert.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A nem stabil komplex okozhat problémát

A gadolínium mindaddig ártalmatlannak tekinthető, amíg az stabil kelát-komplex formájában van jelen. Az utóbbi években azonban fény derült arra, hogy számos kontrasztanyagnál a kelát-kötés nem „tökéletes”. Elsősorban a beszűkült vesefunkciójú személyeknél vezethet a gadolínium-expozíció jelentősebb mértékű gadolínium-lerakódásokhoz. Ritka esetekben mindez nefrogén szisztémás fibrózist okozhat. Emellett, 2014 óta ismert, hogy a gadolínium az agyban is fel tud halmozódni.

Minden 860. kismama kap gadolíniumos kontrasztanyagot

A terhesség alatti nem akaratlagos gadolínium-expozíció gyakoribb, mint azt eddig vélték. Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA nyilvántartása alapján minden 860. terhes nő van kitéve MRI-vizsgálattal összefüggő gadolínium-expozíciónak.

A gadolínium-alapú kontrasztanyagokkal történő vizsgálatok körülbelül háromnegyede az első trimeszterben történik, azaz abban az időszakban, amikor sok nő még nem is tudja, hogy gyermeket vár.

Állatkísérletesen teratogén a gadolínium, vizsgálatokat végez az FDA

A gadolínium-tartalmú kontrasztanyagok alkalmazása állatkísérletesen teratogénnek bizonyult.

Az FDA jelenleg vizsgálatokat folytat annak a kiderítésére, hogy mindez humán vonatkozásban is érvényes-e. A kockázat mindenesetre nem zárható ki. Erre utalnak annak a 3 évvel korábbi, a JAMA hasábjain publikált kanadai vizsgálatnak az eredményei, ami szerint 397 gadolínium-expozíciónak kitett kismama közül 7-nél halvaszületés vagy neonatális elhalálozás történt.

 

Forrás:

Radiology

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.