2021. május. 09., vasárnap - Gergely.
hirdetés
hirdetés

Cukoroldattal is vizsgálhatók az agytumorok

A PharmaOnline cikke szerint az intravénásan beadott glükóz agyon belüli eloszlásának MRI-vizsgálata alkalmas lehet az agydaganatok diagnosztizálására – kontrasztanyagok alkalmazása nélkül.

A mágneses rezonancián alapuló képalkotás (MRI) alapvető szerepet játszik az agyat érintő daganatos megbetegedések diagnosztikájában és a betegségek stádiumainak a meghatározásában. A keletkezett kép kontrasztosságának fokozása érdekében sok esetben kontrasztanyagokat alkalmaznak. Ezek a kontrasztanyagok az érpályában és a sejteken kívüli, ún. extracelluláris térben lokalizálódva javítják a képminőséget. Az elmúlt időszakban az MRI-technikához alkalmazott gadolíniumos kontrasztanyagok támadások középpontjába kerültek, noha az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA nem igazolt az alkalmazásukkal összefüggésbe hozható agyi károsodásokat.

A Német Rákkutatási Központ (DKFZ) és a Heidelbergi Egyetem kutatói a Radiology folyóiratban megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy az MRI-kontrasztanyagok alkalmazása helyett glükózos oldat alkalmazásával is képesek az agyat érintő tumoros folyamatok megjelenítésére. Kihasználva azt, hogy a daganatsejtek „szénhidrátéhsége” fokozott, és ezáltal a glükózfelvétele is, a glükóz sejteken belüli sorsának a nyomon követése információval szolgálhat arról, hogy jelen vannak-e daganatos sejtek az agyban, és ha igen, akkor melyik régióban, írja a lap.

A glükóz agyon belüli eloszlásának nyomon követése az ún. magnetizációs transzfer jelenségének kihasználásával lehetséges, mintegy 7 Tesla erősségű mágneses teret alkalmazva. A vizsgálat mindössze 100 ml 20 százalékos D-glükóz-oldat intravénás alkalmazását teszi szükségessé, és a kiértékelés alapját az képezi, hogy a glükóz által szolgáltatott MRI-jelek az adott régióban uralkodó glükóz-koncentrációval arányosak.

A módszer segítségével a német kutatóknak sikerült elkülöníteniük egymástól az egészséges és a kóros működésű agyterületeket, derült ki 9 glioblasztómás beteg és 4 egészséges önkéntes MRI-felvételeinek a feldolgozásából.

A tumorok fokozott cukorfelhasználásának a diagnosztikában való kiaknázása nem új keletű. A pozitron emissziós tomográfiás (PET) eljárások során pozitív béta-sugárzó izotóppal jelölt cukrot injektálnak intravénásan a vizsgálandó betegbe. A radioaktívan jelölt cukor agyban történő eloszlását követően, az annihiláció során (a cukorhoz kapcsolt béta-sugárzó izotópból keletkezett pozitron és a környezetében jelen lévő elektron kölcsönhatásából) két gamma-foton keletkezik. Ezeknek a fotonoknak a detektálása teszi lehetővé azt, hogy meghatározzák azokat az agyterületeket, amelyekben nagyobb mértékű volt a jelölt cukor felhalmozódása, azaz ahol nagyobb valószínűséggel lehet jelen tumor.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.