hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A több nem mindig jobb – az onkológiában sem

A kemoterápia kiegészítéseként adott antitestek egyértelműen hatékonyak az áttétes colorectalis rák kezelésében. Mindezek alapján vonzó stratégiának tűnik a kétféle antitest alkalmazásával végzett kettős gátlás, az eredmények azonban messze nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy az áttétes colorectalis rák első és második vonalbeli terápiájaként alkalmazott VEGF-antagonista bevacizumab és az EGF-receptor ellenes antitest cetuximab és panitumumab egyaránt növeli az irinotecan és oxaliplatin alapú kemoterápia hatékonyságát. A VEGF és EGF által közvetített jelátviteli utak közötti átfedés ismeretében vonzó lehetőségnek látszott a kétféle antitest egyidejű alkalmazása, a gyakorlat azonban mást mutat.
A Journal of Clinical Oncology egyik legutóbbi száma több cikkben és a hozzájuk kapcsolódó szerkesztőségi kommentárban is foglalkozik a kérdéssel. Korábban több kutatócsoport is kedvezőtlenebb kimenetelt tapasztalt azoknál a korábban még nem kezelt betegeknél, akik a citotoxikus kemoterápia mellett mindkét antitestet kapták. Az OPUS tanulmány például azt igazolta ugyan, hogy a standard kemoterápia EGF-receptor ellenes antitestekkel történő kiegészítése javítja a betegek életkilátásait, a PACCE tanulmány egyik ágán azonban éppen azért függesztették fel a panitumumab adását, mert a szer alkalmazásakor a progressziómentes túlélés megrövidülését, továbbá a kezelést kísérő toxikus hatások erősödését észlelték, a kizárólag bevacizumab és kemoterápia kombinációjával kezelt betegekhez viszonyítva.
A CRYSTAL tanulmány eredményei alapján ugyanakkor egyértelműen úgy látszik, hogy nem mindegy az sem, milyen genetikai környezetben kerül sor az antitestterápia alkalmazására. A cetuximab és a panitumumab kedvező hatása kizárólag a KRAS gén vad típusát hordozó tumorok esetében mutatkozik meg. Mutáns KRAS gént expresszáló daganatok esetében az említett szerek hatástalanok, sőt károsak, ezért a mutációt hordozó betegek egyértelműen jobban járnak a kemoterápia és a bevacizumab kombinációjával.
A jövőben valószínűleg más markerek is felsorakoznak majd a KRAS mellé, ami az adott beteg igényeihez jobban igazodó, személyre szabott kezelés lehetősége révén új korszak kezdetét jelentheti a colorectalis rák terápiájában.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés