hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Megszüntetné a BM a kötelező orvoskamarai tagságot – Frissítve: Itt a módosító javaslat

A Belügyminisztérium törvényjavaslata az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése mellett a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését is célozza.

Magyarország Kormánya nevében törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény módosításáról sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől.

A biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor - hatalmával visszaélve - nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan.

A Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait.

A Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza.

A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja.

Időközben a Parlament honlapjára felkerült a törvénymódosítási javaslat, amelyet Semjén Zsolt helyettes miniszterelnök nyújtott be.

A normaszöveg ITT olvasható.

Kedden dönt a parlament

Az országgyőlési képviselők hétfőn szavaztak arról a kormányzati kezdeményezésről, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban tárgyalja meg az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló előterjesztést. A döntés értelmében a módosító javaslat benyújtására az elrendelést követő három órán belül hétfő estig van lehetőség, az összevont vitát kedden első napirendi pontként tárgyalják, az összegző módosító javaslatról szóló döntést és a zárószavazást szintén kedden tartják.

hirdetés

Könyveink