hirdetés
2022. május. 17., kedd - Paszkál.
hirdetés

Az új jogállás mellett nem lehet kevesebb a szakdolgzók bére

A szakdolgozóknak azonos munka melletti keresete nem lehet kevesebb az eddigieknél, szögezték le a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek találkozóján.

A 2021. február 9-én megjelent egészségügyi szolgálati jogviszony végrehajtási utasításának értelmezése kapcsán a MESZK Országos Elnöksége rendkívüli ülésén döntött az azonnali levélben történő megkeresésről. A válasz 12 órán belül megérkezett, időpont egyeztetés után a találkozó 2021. február 12-én volt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató, Bene Ildikó főigazgató-helyettes, Páva Hanna humánerőforrás-fejlesztési igazgató, Schulcz Máté humánerőforrás-irányítás igazgató, valamint a főigazgatóság kommunikációért felelős vezetője vett részt. A kamarát Balogh Zoltán elnök, Babonits Tamásné általános alelnök és Üveges Péterné fekvőbeteg ellátásért felelős alelnök képviselte.

A megbeszélés fókuszában az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésének – a szakdolgozó kollégákat érintő végrehajtásával kapcsolatos – problémái álltak. A főigazgató rövid tájékoztatójában kiemelte, hogy valamennyi munkatársával a mindenki számára elfogadható és értelmezhető foglalkoztatási jogviszony kialakításán dolgoznak. "Nagy veszteség lenne az ágazat számára, akár egy szakdolgozó elvesztése is" – hangzott el, megerősítve a köztestület véleményét.

A MESZK vezetői részletesen, adatokkal szemléltették a megjelent végrehajtási utasítás következtében a véleményük szerint várható, jelentős negatív jövedelemi változásokat, melyek a változóbér elemeket érintik. Az egyeztetés során ezen kérdésekre korrekt válaszok születtek és a felek megegyeztek abban, hogy a köztestület által összeállított adatsorok hétfőig megküldésre kerülnek az OKFŐ részére. A Kamara javasolta, a szakdolgozók döntését nehezítő, a jogszabályok áttekinthetetlenségéből eredő problémák sürgős rendezését. Az egyeztetésre meghívott köztestületi vezetők ígéretet kaptak az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó – a szakdolgozók részére is egyértelmű – tájékoztató kiegészítésének elkészítésére, mely napokon belül eljuthat az érintettekhez.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató
Balogh Zoltán, a MESZK elnöke és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató

A megbeszélésen szóba került a szakdolgozói középvezetők illetmény-pótlékának, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak és a nyugdíjas szakdolgozók foglalkoztatásának kérdései, aminek megnyugtató rendezését is szorgalmazták. A problémák megjelenítésében kitértek az ellátásban együttműködő szakképesítés nélküli műtőssegédek és a betegszállító kollégák helyzetére is, függetlenül attól, hogy rájuk nem vonatkozik a kötelező kamarai tagság.

Az egyeztetés nyílt, őszinte légkörben zajlott, nem kímélve a kritikus pontokat és az orvosi béremelés következtében kialakult bérfeszültség kérdését sem. Szóbeli megegyezés történt az együttműködés szorosabbá tételéről, a megoldásokban történő közös együtt gondolkodásról. Ennek kapcsán a MESZK javaslatot fogalmazott meg arra vonatkozólag, hogy az orvosi bértábla belső arányaihoz illeszkedő szakdolgozói bértábla kialakítása, a besorolási illetmények kiigazítása tűnik a legfontosabbnak, ezzel is elismerve a szakdolgozók áldozatos munkáját – olvasható a szakdolgozói kamara portálján közzétett beszámolóban.

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink