hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Minden második amerikait gyógyszert szed

Hatékonyabb a gyógyszerreklám?

Tavaly már minden második amerikai naponta szedett legalább egyféle receptköteles orvosságot. Nehéz eldönteni, hogy az Egyesült Államok lakossága lett betegebb, vagy a gyógyszerreklámok lettek hatékonyabbak.

A Medco Health Solutions Inc. jelentése azonnal vitát váltott ki mind az amerikai közvéleményben, mind az orvosok körében. Fölmérésük szerint az amerikai felnőttek 51 százaléka rendszeresen szed olyan gyógyszert, amelyet csak receptre adhat ki a patika. Arra már korábban is voltak adatok, hogy a recept nélkül megvásárolható készítményeket még sűrűbben használják az emberek.
A vizsgálat során 2001 és 2007 között 2,6 millió amerikai gyógyszerszedési szokásait mérték fel, újszülöttől az aggastyánokig. Mint kiderült, a felnőttek fele legalább háromféle olyan szert vesz be, legtöbbször naponta, amit kezelőorvosai írnak fel receptre. A 20-44 éves nők 48 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A hölgyeknek leggyakoribb ilyen gyógyszere valamelyik antidepresszáns tabletta.
A 20 évesnél ifjabb amerikaiak csaknem 30 százaléka szorul krónikus betegség miatt gyógyszeres kezelésre. A fiatal betegek csoportjában az allergia és az asztma elleni szerek vezetik a listát, de sokan kapnak hiperaktivitás következtében is gyógyszeres kezelést, vagy antidepresszánst.
A teljes amerikai lakosság számára fölírt gyógyszerek elsősorban vérnyomáscsökkentők vagy koleszterincsökkentő készítmények. Az orvosok szerint ez azért jó hír, mert például a magasvérnyomásos emberek mintegy fele nem tudja, hogy vérnyomása emelkedett, azok 50 százalékának pedig, akik tudnak betegségükről, nincs megfelelő szintre csökkentve a vérnyomása.
Szakértők szerint ezek az eredmények jelzik a közegészségügy általános romlását, de azt is, hogy lényegesen több hatásos szer került forgalomba a különböző krónikus betegségek kezelésére.

Az Egyesült Államokban a gyártók a receptköteles orvosságokat szabadon hirdethetik, akár a televízióban is, és több tanulmány igazolta, hogy a nagyközönség azt a gyógyszert iratja fel a doktorral, amit előző este a tv-reklámban "egekbe dicsértek." A most közölt vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszerfogyasztás legjobban a 20-44 éves korosztályban növekedett. Az emelkedés hat év alatt meghaladta a 20 százalékot. Elsősorban a depresszió, a cukorbetegség, az asztma és az idegrendszeri betegségek elleni készítményekből fogy a fiatal felnőttek körében mind több.
A szakemberek kedvezőnek értékelik a vérnyomáscsökkentők mind gyakoribb szedése mellett a koleszterincsökkentők megnövekedett forgalmát. Tekintve, hogy a kóros vérzsírszint a halál leggyakoribb okának, a szív- és érrendszeri betegségeknek alapvető kockázati tényezője, a kedvezőtlen koleszterin értékének csökkentése igen fontos közegészségügyi feladat.

 

Dr. Matos Lajos (MTI)


cimkék

hirdetés

Könyveink