hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Gulyás Gergely: Hibás döntés volt az ingyenes SMA-szűrés eltörlése

Átlagosan 715 ezer forint lesz a szakápolói bér március 1-jétől – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány – az európai gyakorlatnak megfelelően – döntött úgy korábban, hogy az orvosbérek 37 százalékában határozza meg az ápolói fizetéseket. Hogy ezt elérjék, további húsz százalékos emelésre van szükség a szakdolgozók körében – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a kabinet szerdai üléséről szóló beszámolójában. Hozzátette azt is, hogy ezzel március 1-jétől átlagosan 715 ezer forint lesz a szakápolók fizetése.

Nem zárható ki, hogy egy új rendszer bevezetését követően változtatni kell – ezekkel a szavakkal reagált a politikus arra a felvetésre, hogy az új alapellátási ügyelet Pest megyei bevezetése nyomán mindössze három gyermekorvosi ügyelet marad, és van olyan település, ahonnan tömegközlekedéssel csak másfél óra alatt lehet eljutni az orvoshoz egy beteg gyerekkel. A kabinetminiszter emlékeztetett arra, hogy az ország 17 vármegyéjében már – közmegelégedés mellett – működik az új ügyeleti rend, ami a korábbinál lényegesen magasabb színvonalon biztosítja az ellátást. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a hosszú utazás igazolhatja, hogy szükség van még néhány ügyeleti pont létrehozását.

Helytelennek tartom és átmeneti helyzetnek tekintem – reflektált Gulyás Gergely az ingyenes SMA-szűrés kivezetését firtató kérdésre. Mint mondta, bízik abban, hogy a kormány rövid időn belül visszaállítja az újszülöttek ilyen irányú vizsgálatát.

Folyamatban van és néhány hónapon belül véglegesen kinevezik azt a két tucat kórházigazgatót, akik azok helyére kerülnek majd, akiknek december közepén vonták vissza főigazgatói megbízását – ígérte kérdésre válaszolva a miniszter.

A kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatok megszüntetésével kapcsolatos újságírói felvetésre a miniszter kifejtette, a szakminiszterek határozzák meg, hogy tárcáiknál szükségesnek tartják-e az orvosi vizsgálatok elvégzését, és azt ígérte, hogy a szabályozás hatálybalépéséig, illetve az azt követő 30 napon belül döntés születik erről a minisztériumokban.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. január 18-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. január 18-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink