hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

„A politikus annyit mondhat: vizsgálja ki az orvostársadalom!”

A miskolci koraszülöttek halála okainak elhúzódó kivizsgálásáról is kérdezte a Népszabadság a Kanadában élő Forbáth Péter professzort, aki pályáját itthon gyermekorvosként kezdte.

A lap kérdésére, hogy ő mit tenne, így válaszolt: „Megnézném, hogy meg lehet-e objektíven állapítani, mi történt. Nem szabad büszkeségből titkolózni! A legfontosabb ilyenkor a teljes átláthatóság” – mondta az Amerikai Magyar Orvos Szövetség (HMAA) egykori elnöke.

A professzor szerint, ha ilyesmi történik, akkor össze kell hívni az ország három legjobb koraszülött-szakértőjét, hogy vizsgálóbizottságot alkotva utazzanak Miskolcra, megállapítani, mi történt. Amíg a tények nem világosak, addig teljesen fölösleges további lépéseket tenni. A politikus ebben a helyzetben csak annyit mondhat, hogy itt megmagyarázhatatlan dolog történt – az ügyet vizsgálja ki az orvostársadalom!

Nem először szögezi le Forbáth, hogy az egészségügyi rendszer nem függhet a politikától. Kanadában, ahol 1956 óta orvosként dolgozik, a kórházak vezetőit öt évre nevezik ki, függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteik vannak. A terminus csak egyszer hosszabbítható. Kétségtelenül a kanadai szisztémát dicséri, amikor a professzor a saját példájáról beszél: „Mindössze három hónapja dolgoztam gyakornokként a torontói St. Michael’s kórházban, amikor egy betegnél – a felvételi diaganózissal ellentétben – veleszületett szívbajt állapítottam meg. Megkérdeztem, hogy mikor katéterezik a beteget? Erre azt mondták, hogy éppen most keresnek egy orvost, aki tud katéterezni.

Közöltem, hogy én tudok. Erre ők: ha meg tudom csinálni a rendelkezésre álló műszerekkel, elvégezhetem a katéterezést.” Magyarországon máig elképzelhetetlen, hogy egy gyakornoknak ilyen bevatkozást engedjenek meg. Így lett For báth a kanadai praktizálási engedély megszerzése után a St. Michael’s kórház katéteres laboratóriumának a vezetője – olvasható a nol.hu-n.

***

A lassan csendbe fulladó miskolci vizsgálatot több médiumban is emlegették a hét végén. Ennek apropója az volt, hogy a borsodi kórház felfüggesztett igazgatója, dr. Csiba Gábor éles bevetésben, utca újraélesztésben vett részt szombaton.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink