2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés
hirdetés

Kiállt a kórház mellett a polgármester

Szócska: négy csecsemő halálának már tudják az okát

Négy koraszülött halálának már tudják az okát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Az esetek egyelőre nem mutatnak összefüggést, mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Az elhunyt csecsemőktől vett mintákat még most is laboratóriumban vizsgálják – hangzott el a köztévé Híradójában. Szócska Miklós azt mondta, négy baba halálának már tudják az okát, összefüggést azonban nem találtak a halálesetek között.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz, amely kiterjed a terhesgondozásra, az osztályok közötti együttműködésre, a szülészeti munkára, a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkára, a kórház eljárásrendjére és higiénés munkájára is, mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden, a kormány honlapján közzétett videóban.

A kórház koraszülöttintenzív-osztályán a múlt héten történt nyolc haláleset ügyében hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját.

Polgármesterként és édesapaként is megrendült az elmúlt napokban történtek miatt - mondta Kriza Ákos, Miskolc első embere. A polgármester szerint a halálesetek átlagtól eltérő nagyobb száma indokolttá tette, hogy mind a kórház, mind pedig az egészségügyi hatóságok, a minisztérium vezetésével vizsgálatot indítsanak, hogy kiderüljön, van-e összefüggés a halálesetek között.  Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházban kimagasló munka folyik. Az újszülött- és a koraszülöttosztály orvosai, szakápolói magas szintű szakmai munkát végeznek évek óta. Ennek révén sikerült azt is elérni, hogy a koraszülött halandóság az elmúlt két esztendőben jelentősen csökkent.

Az állam gondoskodó feladatai közé tartozik, hogy minden, a szokottól eltérő esetet kivizsgáljon, és különösen fontos ez az egészségügyi intézmények esetében, mondta.

"Bízom abban, hogy a vizsgálatok eredménye is azt bizonyítja majd, hogy a kórház és az ott dolgozó szakemberek feladatukat legjobb tudásuk, szakmai hozzáértésük és az eddig tapasztalt, kimagasló emberi erkölcsi normák szerint látták el", jelentette ki Kriza Ákos.

(forrás: m1 Híradó)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.