hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

A gyógyszeráraktól a beteglepasszolásig

Számos kérdés hangzott el hétfőn a parlamentben az egészségüggyel kapcsolatban.

LMP: lenne pénz az egészségügyre
    
Ikotity István (LMP) egy konkrét eset kapcsán tette szóvá az egészségügy helyzetét. Emlékeztetett arra, hogy a vizsgálatok szerint a budapesti Szent Imre-kórház pszichiátriai osztályán tavaly nem halva született egy csecsemő, hanem a rossz kórházi körülmények miatt meghalt. Az ellenzéki képviselő szerint egy sor hiányosságot állapítottak meg, például az osztály zsúfoltságával, a gyógyszerezéssel kapcsolatban. Elmondta, a betegek nem tudják érvényesíteni a jogaikat. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban közölte, a kórházakban nincs pénz gumikesztyűre, fertőtlenítőre, de nem működik a minőségbiztosítás sem. Hozzátette: pedig lenne pénz az egészségügy rendbetételére, nem üres stadionokra és olimpiai kampányra kellene költeni.

Rétvári Bence, az Emberi erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben összesen 500 milliárd forintnyi fejlesztés volt a kórházakban. Hozzátette: hatvan milliárd forint volt kórházkonszolidációra, csökkentek a várólisták. A konkrét eset kapcsán közölte, a beteg nő ön- és közveszélyes állapotban volt, és kezelésekor a szabályoknak megfelelően jártak el. Hozzátette: az eset után az osztályvezető főorvost felfüggesztették, kórházi intézkedési tervet készítettek és átépítik a pszichiátriai osztályt.

Az MSZP az egészségügyi várólistákról érdeklődött

Tukacs István (MSZP) arról beszélt, hogy egyre kevesebb orvos és ápoló egyre nehezebb körülmények között gyógyít. A politikus egyebek mellett a várólisták csökkentésére szánt forrásokról kért adatokat.
Rétvári Bence Emmi-államtitkár azt felelte, hogy az idén, 2015-höz hasonlóan további 5 milliárd forinttal folytatódik a várólisták csökkentése. A 77 ezres várólisták 34 ezresre zsugorodtak.

Fidesz: mit tesz a kormány a gyógyszerárak csökkentéséért?

Dunai Mónika (Fidesz) célként fogalmazta meg a lakossági gyógyszerkiadások csökkentését, és arról érdeklődött, hogy milyen lépéseket tesz ennek érdekében a kabinet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence közölte: legutóbb április 1-jén csökkent 59 gyógyszer ára átlagosan 13,6 százalékkal.

MSZP: mit tesznek a kullancsok okozta betegségek megelőzéséért?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, mit kíván tenni a kormány a kullancsok okozta fertőző betegségek megelőzése érdekében. Rétvári Bence Emmi-államtitkár elmondta, hogy az epidemiológiai központ két éve minden háziorvosnak tájékoztatót küldött a kullancsok okozta betegségek elleni hatékony védekezésről.

Jobbik: Budapesten "beteglepasszolós rendszer" működik

Lukács László György (Jobbik) szerint Budapesten lassan egy évtizede a "beteglepasszolós rendszer" működik a kórházakban, ez eredményezte egy harmincas éveiben járó külföldi nő halálát. Rétvári Bence hangsúlyozta: az egészségügyi államtitkárság kivizsgáltatta az esetet így kiderült, nem történt "lepasszolgatás", a mentő egyenesen abba a kórházba vitte az érintettet, ahol ellátták, bár megmenteni nem tudták. Hozzátette: az ellátás ettől függetlenül áprilistól megváltozott, és jól működik.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink