hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

"Az idei év nagy kihívása a magán- és az állami szektor játékszabályainak tisztázása"

Egy népegészségügyi programon dolgozunk – mondta az Indexnek Takács Péter. Az államtitkár jelezte, hogy az idei év nagy kihívása a magán- és az állami szektor játékszabályainak tisztázása lesz.

(...) Az országos kórház-főigazgató szerint a magán- és az állami egészségügy között biztosítani kell a szabályozott átjárást. A kormányzatnak mi az elképzelése a két szféra összehangolásáról?

A beteg ember gyógyítása nem lehet üzlet az állami ellátásban. Szerintem a legnagyobb probléma az a szabályozatlanság.

Ennek az évnek a nagy kihívása a magán- és az állami szektor viszonyának tisztázása lesz.

De az alapfogalmaktól kell kezdeni: mi a magánellátás és mi a közellátás? Ehhez semmi köze a tulajdonosi formának. A magánellátás az, amikor a beteg fizet, a közellátás pedig, amikor a társadalombiztosító. Tehát induljunk ki ezekből az alapfogalmakból, és nézzük meg, hogy mi az, amit közellátás keretében az állami tulajdonú cégeknek, értsd kórházaknak biztosítania kell. Mi lehet a magánellátók szerepe? Mikor kell magántulajdonú ellátónak közfinanszírozást adni? Van olyan speciális tudással bíró magántulajdonú szolgáltató, mint a Budai Egészségközpont, ami egy speciális gerincgyógyászati profilt visz. Ha nem adnánk közfinanszírozást, akkor Svájcba vagy Németországba kellene vinni a betegeket. Azt gondolom, hogy végre le kell fektetni a játékszabályokat!

A kormány elé kell terjesztenie a járóbeteg-szakrendelők államosításáról szóló dokumentumot. Mi lesz ebben?

Ahogy a háziorvosi és a kórházi ellátást, úgy a szakrendelői ellátást is javítani szeretnénk. Több verziót viszünk a kormány elé. Ebben lesznek ellátásszervezési és gazdálkodási megfontolások, valamint politikai kockázatelemzések is. A kormány ez alapján majd kiválasztja azt a verziót, amely egészséggazdaságilag és szakpolitikailag is a legjobb. (...)

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) új etikai kódexet készített. Erre miért volt szükség?

A Magyar Orvosi Kamarának saját etikai kódexe van, de már nem minden orvos tagja a kamarának. Etikai szempontból őket is meg kell tudni ítélni. Az ETT-ben egyébként olyan professzorok ülnek, akik maguk is nemcsak tudományetikai, hanem orvosetikai bizottságok munkájában vettek részt a rendszerváltástól napjainkig. Ismerik a korábbi etikai kódexeket, azokból kiindulva alkották meg azt, amit az Egészségügyi Tudományos Tanács most benyújtott. Szerintem kiváló minőségű anyagot raktak össze, amelyet el fogunk küldeni véleményezésre a MOK-nak, majd ki fogjuk hirdetni rendelettel. (...)

 A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink