2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ügyeletszervezés: hiányoznak a területi kollegiális vezetők

A területi szakmai kollegiális vezető háziorvosnak együtt kell működnie az „állami mentőszolgálattal” az ügyeleti beosztások kialakításában – szól a hatályos rendelet. Ám a területi vezetőket a mai napig nem sikerült megválasztani.

hirdetés

A január 1-jétől érvényes új ügyeleti rendszer szervezését nemcsak a Magyra Orvosi Kamara (MOK) nyomásgyakorló akciója zavarja meg, hanem az is, hogy még mindig nem sikerült lebonyolítani a területi kollegiális vezetők választását. Pedig a háziorvosok tevékenységét szabályozó rendeletet éppen azért módosította a belügyminiszter tavaly december 30-án, hogy ügyeletszervezési feladatokkal is megbízhassák a területi vezetőket – már ha lennének. Az egykor az alapellátók támogatására, munkájuk koordinálására kigondolt, majd a 2015-ös alapellátási törvénybe is foglalt kollegiális vezetői rendszert máig nem sikerült teljes egészében felépíteni.

A kollegiális vezetői rendszer bevezetését számos alkalommal halasztották el, eleinte a vonatkozó rendeletek hiányoztak, később a választások körül történtek anomáliák. Az országos és megyei kollegiális vezetői pályázatok végül 2019 nyarán jelentek meg, és bár a kiválasztást szabályozó rendeletben döntési jogkörrel felruházott bizottság a MOK támogatásával választott is országos kollegiális vezető háziorvost a pályázók közül, az egészségügyért felelős államtitkárság megvétózta a döntést, és utasítást adott a pályázat újbóli kiírására. Mint akkor indokolták: „nincs a kritériumoknak megfelelő jelölt”. Történt mindez annak ellenére, hogy a rendelet semmiféle véleményezési, vagy vétójogot nem rendelt sem az államtitkárhoz, sem a területet felügyelő tárca vezetőjéhez.

Országos kollegiális háziorvosi vezetőnek egyébként 29 pályázó jelentkezett az első, az államtitkárság által lefújt fordulóban, akkor a bizottság Kozma Gábort választotta, ám őt a már jelzett anomáliák miatt soha nem nevezték ki. A következő, 2020-as kiírás során 17 pályázó volt, közülük a már első alkalommal is aspiráló Békássy Szabolcsot 2020 májusában nevezték ki, ő az Országos Kórházi Főigazgatóság alkalmazottjaként azóta is betölti a posztot; egyúttal elnöke Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ), amelynek alapítója volt. Állami és érdekvédelmi feladatai mellett az Egészségügyi Szakmai Kollégium háziorvostan tagozatában is dolgozik.

A kollegiális vezetői és a praxisközösségi rendszerek „összevonásáról”  2021-ben határozott a szakpolitika, annak egyik szorgalmazója Békássy Szabolcs volt. Két évvel ezelőtt Takács Péter akkor még az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyetteseként azt mondta, a kollegiális praxisközösség nem szakmai együttműködési forma, hanem igazgatási vagy területi egység, amely lehetővé teszi, hogy valamennyi háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxis együtt mozogjon, és a kollegiális vezetők személyén keresztül élő kapcsolatot teremtsen az alap- és a szakellátás között. A kollegiális praxisközösségen belül kisebb, valódi szakmai együttműködést feltételező praxisközösségeket lehet létrehozni, amelyek jelenleg a szakellátásban elérhető többletszolgáltatásokat nyújthatnak a pácienseknek az alapellátás szintjén.

A tavaly december 30-án módosított rendelet értelmében immár vármegyei kollegiális szakmai vezetők kinevezése ugyancsak pályázati úton történt, ám jelentkező híján számos megyében 2019-ben eredménytelen volt. Pótlásuk a koronavírus-járvány idején történt, mert az akkor felállított megyei operatív törzsekben a járvánnyal kapcsolatos háziorvosi feladatok koordinálásához szükség volt a posztok betöltésére, így az állam jelölt ki megyei kollegiális vezetőket azokon a helyeken, ahol pályázati úton ez nem sikerült.

Azóta sem valósult meg viszont a területi kollegiális vezetők választása, akiket – ugyancsak többszöri halasztás után – 2020. január 1-jéig kellett volna kinevezni. A területi vezetők személyéről a háziorvosok dönthetnének, a szavazáshoz elkészült az informatikai háttérrendszer, és az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2020-ban a területek felosztását is közzétette.

Az eredetileg tervezett rendszerben egyébként a (vár)megyei kollegiális szakmai vezetőket sem egy állami hivatal nevezte volna ki, hanem maguk közül, demokratikusan választhatták volna a háziorvosok. Ha nem egy központi irányítású rendszert alakítottak volna ki, akkor most, amikor az ügyeleti rendszer átszervezése számos feszültséget okoz, talán nem az állami akaratot végrehajtó szerv képviselőjeként tekintenének a kollégák a (vár)megyei vezetőkre.

A kollegiális vezetői rendszer fenntartása és működtetése a Belügyminisztérium háttérintézménye, az OKFŐ feladata, amelynek illetékeseitől szerettük volna megtudni, mikor várható a területi kollegiális vezetők választása. Megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!